AKADEMIMØTE OG KUNNGJØRING AV HUM-SAM PRISEN FOR 2025

Aktivisme og ansvar i skandinavisk samtidslitteratur

Åpent
Det Norske Videnskaps-Akademi, Drammensveien 78, Oslo

Praktisk informasjon

Møtet er åpent og blir strømmet. Du vil finne strømmelenken nederst på denne siden.

Foredragene blir deretter publisert på Det Norske Videnskaps-Akademis YouTube-kanal.

MINNETALER

Møtet åpner med at Sverre Bagge holder minnetale over Hugo Montgomery og Hans H. Skei holder minnetale over Per Thomas Andersen.

Illustrasjon til møtet:

Esra Røise / byHands (opprinnelig laget for boken Skamløs utgitt av Gyldendal).

Kunngjøring av HumSam-prisen for 2025
Visepreses, professor Terje Lohndal, presentere mottakeren av Akademiets pris for fremragende forskning innen humaniora og samfunnsvitenskap (Stefi og Lars Fylkesakers pris); Akademiets HumSam-pris for 2025.

Foredrag ved professor Tonje Vold
Litterær aktivisme angår forfatteres muligheter for og ønsker om å påvirke opinionen gjennom litterære verk. Det kan eksempelvis dreie seg om globale forhold som krig, kolonialisme og klima, eller mer lokale og nasjonale forhold.

Forfatterne kan løfte fram forhold som angår diskriminering, og kjempe for økt anerkjennelse for en spesifikk samfunnsgruppe. I forbindelse med litterær aktivisme kommer også problemstillinger knyttet til representasjon på agendaen, samt diskusjoner om koplinger mellom erfaring, identitet og uttrykk, og om hvem som har makten til å fortelle hva, om hvem? Hvilke litterære former «virker» best? I dette foredraget vil jeg løfte fram enkelte verk som viser litteratur som en form for rettighetskamp.

Bilde
Foredragsholder 24. oktober
Tonje Vold

Tonje Vold er professor i nordisk litteratur ved Universitetet i Oslo. Hennes forskningsinteresser angår litteraturens sosiale, etiske og politiske dimensjoner. Med dette utgangspunktet har hun blant annet forsket på samtidslitteratur fra det sørlige Afrika, samt norsk samtidslitteratur og litterær aktivisme. Hun er med i forskningsprosjektet Unashamed Citizenship, Scaninavian Minority Voices, og har publisert bøker om litteratursosiologi og litteraturformidling.