Nyheter

Nyhetsarkiv

Formiddagsmøte

Foredrag ved Sigmund Karterud: "Er det normalt å ha psykisk lidelse?"

Formiddagsmøte

Foredrag ved Øystein Hov: "Hvordan værvarslet blir til. Historien om hvordan jordsystemelementene henger sammen."

Formiddagsmøte

Foredrag ved Unn Røyneland: "«Wallah bro, hva skjer man?» Den nye norsken i fleirspråklege ungdomsmiljø"

Formiddagsmøte

Foredrag ved Sine Halkjelsvik Bjordal: "Stavkirkenes kulturhistorie i nytt lys"

Gunn Elisabeth Birkelund oppsummerer året

Generalseketærens julehilsen oppsummerer året, med fredning av Akademiets hus og hage som årets avslutning, samt aktuelle saker i tiden vi lever i. 

Kronikk i Aftenposten

Årets Nobelpris i medisin viser hvor tett koblingen må være mellom forskning, innovasjon og anvendelse, skriver Kjetil Taskén, Johanna Olweus og John-Arne Røttingen i Aftenposten kun få dager før Nobelprisen i medisin deles ut 10. desember.

Drammensveien 78 fredes av Riksantikvaren

Riksantikvaren freder Det Norske Videnskaps-Akademiets hus i Oslo.

Akademimøte

Foredrag ved Sunniva Siem, professor i kjerne- og energifysikk ved Fysisk institutt, Universitetet i Oslo.

Global oppvarming har ført til at vi nå står midt i en Klimakrise, og de fleste land, inkludert Norge, har satt seg ambisiøse mål om å redusere Co2 utslipp. Utfordringen ved å fase ut fossile energikilder er å finne nok av andre energikilder som kan ta over. Det har lenge vært mye fokus på sol og vind. Etter at EUs vitenskapspanel definerte kjernekraft som minst like «grønt» og bærekraftig som fornybare energikilder, så har diskusjonen om kjernekraft i Norge blusset opp i Norske medier.

ÅRSMØTET 2024

Det Norske Videnskaps-Akademis årsmøte finner sted på Grand Hotel fredag 3. mai klokken 18.00 med foredrag, diplomoverrekkelse til Akademiets nye medlemmer, prisutdelinger, underholdning og festmiddag i Speilen.

Akademimøte

Nobelprisen i kjemi ble i 2023 tildelt Aleksej Ekimov, Louis Brus og Moungi Bawendi for oppdagelsen og syntesen av kvanteprikker. Hva slags «prikker» er det snakk om, hvorfor er de så viktige, og hva kan de brukes til?

Akademimøte

Siden 2011 har Syria vært arnested for en av de blodigste borgerkrigene i Midtøsten i moderne tid. Rundt en halv million mennesker er drept, fem millioner har flyktet utenlands, og seks millioner syrere er flyktninger i eget land.  Hvordan kunne det gå så galt i Syria?  Og hvorfor er det så viktig å forstå Syrias historie for å forstå situasjonen i landet i dag?

Akademiforelesningen i humaniora og samfunnsvitenskap

Opening Remarks by State Secretary Tomas Norvoll of the Ministry of Digitalisation and Public Governance. 

Introduction to the Academy lecture by Professor Terje Lohndal, Vice President of The Norwegian Academy of Science and Letters and chair of The Humanities and Social Sciences Division. 

Lecture by Professor Helen Margetts, Oxford Internet Institute. She will give a talk about: The Digital, Data-intensive State: Bringing Data Science and Artificial Intelligence to the heart of government?

Akademimøte

Dataøkonomi og rett: Er usikkerhet om rettigheter til data til hinder for en datadrevet økonomi?
Foredrag ved professorene Ole-Andreas Rognstad og Inger Berg Ørstavik, Institutt for privatrett, Universitetet i Oslo.
Data omtales ofte som "den nye oljen" i en datadrevet økonomi. I alt fra landbruk til legemiddelindustrien og mediebransjen, får tjenester basert på data stadig større betydning, noe som krever at aktørene får tilgang til og har evne til å analysere store mengder data.

European Academies Science Advisory Council

Preses i Det Norske Videnskaps-Akademi Lise Øvreås er valgt som ny visepresident i EASAC, European Academies Science Advisory Council. Hun er en av tre nye vise-presidenter.