Nyheter

Nyhetsarkiv

Statsbudsjett 2022-23 / Saken om Forskningsrådet

Støre-regjeringen søker å sikre norsk forskning med et «kraftfullt engangsgrep» i sine forslag til Statsbudsjett. Det skriver regjeringen.no etter statsråd med Kongen i dag. Grepet går ut på en engangsbevilgning til Forskningsrådet på 1,64 milliarder kroner. 

Akademimøte

Zoonotic infections are in the limelight more than ever before. However, zoonotic infections, which are naturally transmitted between animals and humans, have existed as long as humans have been around. Humans are biologically part of the animal kingdom. This means that for infectious agents there is a continuum between animals and humans.

Akademimøte

Innledning ved professor Ole M. Sejersted, Institutt for eksperimentell medisinsk forskning, Universitetet i Oslo.

Akademimøte

Innledninger ved professorene Inger Berg Ørstavik og Ole-Andreas Rognstad, begge ved Institutt for privatrett, Universitetet i Oslo

Rapport for matsystemer

120 land  er nå i ferd med å utforme nasjonal og vitenskapsbasert politikk for matsystemer, men Norge er ikke blant disse. Trenger Norge en tydeligere matpolitikk?

Nansenfondet og de dermed forbundne fond tar i mot søknader fra 1. desember og fram til 15. januar 2023. Nansenfondenes formål er å fremme vitenskapelig forskning innen ulike fagområder.

Akademimøte

Det sikkerhetspolitiske landskapet i Europa er i 2022 blitt endret på dramatisk vis. Russlands invasjon av Ukraina, som startet den 24. februar, har utviklet seg til å bli den største bakkekrigen vi har hatt i vår verdensdel siden den andre verdenskrig.

Kunngjøring HUMSAM-prisen 2023

Hvert andre år deler Det Norske Videnskaps-Akademi ut HUMSAM-prisen for fremragende forskning innen humaniora og samfunnsvitenskap. Prisvinner mottar 250.000 kroner og holder en HUMSAM-forelesning i Akademiet i 2023.

Abelprisen 2022

Et gjensyn med Abelprisseremonien på NRK2: H.M. Kong Harald deler ut den norske matematikkprisen Abelprisen til amerikanske Dennis Sullivan. 

Forskningsetisk utvalg

Trenger forskningsetikken, og kanskje særlig helseforskningsloven en justering? Forskningsetisk utvalg inviterer til debattmøte.