Stjernefest i Rogaland

I Sandnes og Stavanger blir det stjernefest når begge vinnerne av Kavliprisen i astrofysikk, Maarten Schmidt og Donald Lynden-Bell, kommer på besøk. Høydepunktene blir åpningen av den Observasjonsterassen på den nye Vitenfabrikken i Sandnes i dag, 10. september, og de offisielle Kalvi-forelesningene på Universitetet i Stavanger i morgen fra kl 14.00 – 15.30. Etter forelesningene blir de to prisvinnerne intervjuet av forskerne Margrethe Wold og Øystein Elgarøy.

Det blir gjort stor stas på Kavliprisvinnerne når de kommer til Rogaland. Ordføreren i Sandnes, Norunn Østråt Koksvik, tar imot dem på flyplassen. Hun er også vert for en mottakelse for prisvinnerne på Vitenfabrikken i Sandnes der det dekkes på i Kafé Hjerneføde.

Bilde
Gro Persson ønsker velkommen til stjernefest på Vitenfabrikken i Sandnes. (Foto: Knut Vindfallet)
- Den høytidelige åpningen av Observasjonsterassen skal foretas av Kavliprisvinnerne Maarten Schmidt og Donald Lynden-Bell, forteller en meget fornøyd Gro Persson som er leder for Vitenfabrikken. (Foto: Knut Vindfallet)

På kvelden skal Maarten Schmidt og Donald Lynden-Bell foreta den offisielle åpningen av Observasjonsterassen der stjernekikkert og solkikkert allerede er på plass. Vitenfabrikken legger særlig vekt på astronomi da fagområdet er en viktig innfallsvinkel til interessen for realfag blant barn og unge. Vitenfabrikken har også et planetarium med 58 sitteplasser. Kveldsprogrammet fortsetter med kåseri av Erik Tandberg. Han skal snakke om teknologiutvikling og innovasjon i romfart. Kvelden avsluttes med omvisning i planetariet ved professor Per Amund Amundsen fra Universitet i Stavanger.

Elever møter prisvinnerne
Torsdag 11. september får skoleklasser fra Rogaland møte Kavliprisvinnerne. Elevene får også høre Erik Tandberg snakke om romalderen. Deretter inviterer Stavanger astronomiske forening inviterte skoleklasser til å være med på stiftelsen av foreningens junioravdeling ”Asteroidene”. Neste post på programmet er Pål Brekkes foredrag ”Det norske industrielle romeventyret”. Det foregår på Vitenfabrikken fra kl 11.00 og er åpent for alle interesserte. De offisielle Kavlipris-forelesningene starter kl 14.00 på Universitet i Stavanger, Kjell Arholms hus, Aud. A2. Dette er også et åpnet arrangement. Kvelden avsluttes med middag på Ledaal der ordføreren i Stavanger, Leif Johan Sevland er vert.

Test