Akademimøte

Henrik Lund møter Albert Einstein - historien bak et maleri

Åpent
Vitenskapsakademiet, foredragssalen 2. et.

Universitetslektor Nils Voje Johansen har skrevet en fascinerende bok om hvordan Albert Einstein kom til Norge som et av de aller første land han besøkte etter at den berømte relativitetsteorien var bekreftet. Under arbeidet med denne boken kom Nils Voje Johansen over et maleri av Einstein som henger i Akademiet. Det er blant annet dette han vil snakke om i foredraget som har fått tittelen "Henrik Lund møter Albert Einstein - historien bak et maleri". 

PROGRAM: 

  • Professor Otto Hageberg: Minnetale over Rolf Nyboe Nettum
  • Universitetslektor Nils Voje Johansen, Universitetet i Oslo:
    Henrik Lund møter Albert Einstein - historien bak et maleri

Kort sammendrag: 

Albert Einstein hadde sommeren 1920 besøkt Norge som et av sine første reisemål etter at han i november 1919 ble verdensberømt. Da kunstneren Henrik Lund i 1932 ønsket å lage raderinger av 10-12 av Europas fremste vitenskapsmenn var Einstein den første han oppsøkte, godt hjulpet av kontakter som var opprettet under Einsteins Norgesbesøk. Lund og Einstein hadde en meget hyggelig dag sammen, og som en bonus fikk Lund anledning til å male et portrett av Einstein. Maleriet har senere fått leve en anonym tilværelse, men vi letter på sløret og forteller historien bak Lunds raderingsprosjekt og maleriet av Einstein.

Møtet er åpent for alle interesserte.