Kavliprisen 2010

Prisutdeling for full musikk

Historiens andre Kavliprisutdeling finner sted 7. september i Oslo Konserthus, og H. M. Kongen vil dele ut Kavliprisen i astrofysikk, nanovitenskap og nevrovitenskap til de åtte vinnerne. Forestillingen i Konserthuset vil bli ledet av Åse Kleveland, i samspill med flere musikalske artistbidrag.

 

Bilde
Åse Kleveland under the ceremony in 2008
Åse Kleveland under Kavliprisutdelingen i 2008. Foto: Scanpix.

Kong Harald deler ut prisene

7. september vil Hans Majestet Kongen dele ut Kavliprisen til de åtte prisvinnerne innen astrofysikk, nanovitenskap og nevrovitenskap. Artist og tidligere kulturminister Åse Kleveland vil lede showet i Oslo Konserthus, der Fred Kavli og Tora Aasland vil være blant de mange gjestene.

Komitelederne i de tre fagfeltene vil gi en introduksjon av vinnerne. Oddbjørn Engvold for astrofysikk, Arne Skjeltorp for nanovitenskap og Jon Storm-Mathisen for nevroteknologi.

Kavliprisen i astrofysikk gis  til Jerry Nelson, Ray Wilson  og Roger Angel "for deres avgjørende bidrag til utviklingen av kjempeteleskoper".
Kavliprisen i nanovitenskap gis til Donald M. Eigler og Nadrian Seeman "for deres utvikling av enestående metoder for å kontrollere materiale på nanoskala".
Kavliprisen i nevrovitenskap gis til Thomas Südhof, Richard Scheller og James Rothman "for deres arbeid med å påvise det nøyaktige molekylære grunnlaget for overføring av signaler mellom nervecellene i hjernen."

Festforestillingen

Festforestillingen i Oslo Konserthus til ære for Kavliprisvinnerne inkluderer et bredt spekter av musikalske innslag. Til nå er det bekreftet at orkesteret Oslo Camerata, med tilknytning til  musikkinstituttet Barat Due deltar.

Bilde
Oslo Camerata
Oslo Camerata

Oslo Camerata kjennetegnes ved en energisk og frisk spillestil kombinert med høyt teknisk og musikalsk nivå.

Bilde
Trond Sagbakken.
Trond Sagbakken.

Den 12 år gamle trompetisten Trond Sagbakken vil også opptre. Sagbakken vant i 2009 1.pris i sin klasse i Ungdommens Musikkmesterskap.

Flere bidrag vil bli offentliggjort.


Det vitenskapelige programmet

Kavliprisuken 6. til 9. september 2010 inneholder også et omfattende vitenskapelig program. The Kavli Prize Science Forum er et nytt internasjonalt forum, der global diskusjon om temaer innen vitenskap og vitenskapspolitikk står på programmet. Det første forummøtet finner sted  6. september, og globale ledere kritiske til utformingen av forskningspolitikk i USA, Europa og Asia vil møtes i Oslo for å diskutere internasjonalt forskningssamarbeid og dets rolle.

Kavlipris symposiene i astrofysikk, nanovitenskap og nevrovitenskap vil finne sted den 6. september. Forelesningene vil bli gitt av ledende forskere innen de tre ulike fagfeltene.