KAVLIPRISEN 2010:

Prisvinnerne hedret i storstilt forestilling

Kavliprisene i astrofysikk, nanovitenskap og neurovitenskap ble 7. september delt ut for andre gang i Oslo konserthus. Hans Majestet Kong Harald stod for selve overrekkelsen av prisene til de åtte vinnerne. Den imponerende prisseremonien ble ledet av Åse Kleveland og skuespiller Alan Alda, i samspill med flere musikalske bidragsytere. Se bildegalleri.

Vitenskap og kultur

Et stort antall gjester hadde funnet veien til årets Kavliprisutdeling. Oslos kulturelle storstue var pyntet til fest og den røde løperen var rullet ut. Jo Vestly hadde laget en forestilling der vitenskap og kultur var de bærende elementer, inkludert et bredt spekter av musikalske uttrykk.

Kavliprisen blir delt ut annethvert år, og prisen til hvert av fagfeltene er på 1 million amerikanske dollar. Vinnerne mottar dessuten en gullmedalje og et diplom. Prisens grunnlegger, den norsk-amerikanske forretningsmannen og filantropen Fred Kavli var selv til stede under forestillingen. I sin tale kom han blant annet inn på hvorfor disse tre fagområdene ble valgt.

Banebrytende arbeid

-    Vi har valgt de tre vitenskapsfeltene astrofysikk, nanovitenskap og nevrovitenskap fordi vi tror at nye gjennombrudd innen disse feltene vil komme, og nytteverdien vil være stor, sa Fred Kavli under sin tale.

Bilde
Obligatorisk!


- I dag feirer vi det ypperste innen vitenskap ved å ære disse respekterte forskerne, som med sitt banebrytenede arbeid har bidratt til at verden har tatt et skritt fremover når det gjelder  å bedre forstå og nyttegjøre seg det naturen har å gi , sa Fred Kavli videre.

Preses i Det Norske Videnskaps-Akademi, Nils Christian Stenseth, pekte i sin tale på målene for Kavliprisen.

- Kavliprisene innen de tre fagfeltene som vi i dag er samlet for å feire, er etablert for å synliggjøre forskning på meget høyt nivå, ære høyt kreative forskere, promotere offentlig forståelse for forskere og deres arbeid, og fostre internasjonalt samarbeid mellom forskere, sa Stenseth. 

Mottok prisen av H.M. Kong Harald

Komitélederne Oddbjørn Engvold i astrofysikk, Arne Skjeltorp i nanovitenskap og Jon Storm Mathisen i nevrovitenskap introduserte prisvinnerne og begrunnet tildelingen før vinnerne fikk overrakt prisene av Hans Majestet Kong Harald.

Bilde
Scanpix/Terje Bendiksby

Kavliprisen i astrofysikk ble gitt til Jerry Nelson, Ray Wilson og Roger Angel "for deres avgjørende bidrag til utviklingen av kjempeteleskoper". Foto:Scanpix/Terje Bendiksby
Bilde
Scanpix/Terje Bendiksby

Kavliprisen i nanovitenskap ble gitt til Donald M. Eigler og Nadrian Seeman "for deres utvikling av enestående metoder for å kontrollere materiale på nanoskala". Foto: Scanpix/Terje Bendiksby
Bilde
Foto: Scanpix/Terje Bendiksby

Kavliprisen i nevrovitenskap ble gitt til Thomas Südhof, Richard Scheller og James Rothman "for deres arbeid med å påvise det nøyaktige molekylære grunnlaget for overføring av signaler mellom nervecellene i hjernen." Foto: Scanpix/Terje Bendiksby

Kavliprisen 2010 prissermonien

Fra den andre Kavliprissermonien den 7. september 2010:


Musikalske bidrag
Et stort musikalsk bidrag la det kulturelle grunnlaget for forestillingen, med "husbandet" Oslo Camerata i spissen.  I samspill med husbandet, opptrådte sopranen Silvia Moi, fiolinisten Kerson Leong , tenoren Didrik Solli Tangen, og trompetisten Trond Solbakken til stor applaus.

Bilde
Foto: Scanpix/Terje Bendiksby
Silvia Moi. Foto: Scanpix/Terje Bendiksby

Showet startet opp utenfor i forkant av den offisielle prisforestillingen, og Hanne Kari Fossum fra Schrödingers Katt intervjuet den lange strømmen av fremmøtende som entret den røde løperen. Sinsen ungdomsorkester spilte gjestene inn, og en flott danseoppvisning startet deretter.  Alt kunne bivånes innenfra salen der tre storskjermer var satt opp for anledningen. 

Pressekonferanse og bankett

I forkant av prisutdelingen var det pressekonferanse der prisvinnerne, Fred Kavli, Forsknings- og høyere utdanningsminister  Tora Aasland, Akademiets preses Nils Christian Stenseth og president i Kavli Foundation Bob Conn deltok.


Feiringen ble avsluttet med bankett i Oslo Rådhus senere på kvelden der Tora Aasland var vert.

Bilde
Foto: Eirik Furu Baardsen
Fra pressekonferansen. Foto: Eirik Furu Baardsen