Marie Curie symposium

Det Norske Videnskaps-Akademi
Påmelding

Påmelding til symposiet til Line Therese Nævestad:l.t.navestad@dnva.no innen onsdag 2. november 2011

I år feirer det internasjonale forskersamfunnet at det 100 år siden Marie Sklodowska Curie fikk sin Nobelpris i kjemi for oppdagelsen av to kjemiske elementer; radium og polonium.

Symposiet vil samle mange fremtredende personligheter, ikke minst Madams barnebarn professor Helene Langevin-Joliot (kjernefysiker), professor Darleane Hoffman fra Berkley University (Seaborgium, element nr 106), dr Joanna Fowler fra Brookhaven Nat. Lab., USA (prisbelønnet innen nukleær medisin), professor Mikhail Balonov fra Russland (leder Chernobyl Forum) og dr Hervé Bernard fra French Atomic Energy Commission (CEA), Frankrike.

FNs generalforsamling har utpekt 2011 til å være det internasjonale kjemiåret, og en rekke arrangementer i regi av UNESCO og IUPAC gjennomføres internasjonalt under mottoet Chemistry - our life, our future.

Marie Sklodowska Curie er den eneste vitenskapsperson som noensinne har fått Nobelpris innenfor 2 ulike fagområder; fysikk (1903) og kjemi (1911). Sammen med Henry Becquerel åpnet Marie og Pierre Curie atomalderen. Hun var endrivende kraft frem til sin død, både som vitenskapelig grunnlegger av de nukleære vitenskaper og som døråpner for kvinner i forskning.

Ellen Gleditch, den andre kvinnelige professor i Norge, arbeidet sammen med Marie Curie i perioden 1907-1912. Dette dannet grunnlag for et livslangt samarbeid og vennskap som også har preget ettertiden. Vi benytter også anledningen til å markere Ellen Gleditsch, og hennes innsats for utvikling av nukleære vitenskaper i Norge.