Akademiets preses fikk Forskningsrådets formidlingspris

Nils Chr. Stenseth, preses i Det Norske Videnskaps-Akademi og professor ved Universitet i Oslo, er tildelt Forskningsrådets formidlingspris for 2012. Prisen på 250.000 ble overrakt av kunnskapsminister Kristin Halvorsen på Forskningens festaften i Oslo konserthus 19. september. «Stenseth er en samfunnsengasjert formidler som fenger et publikum langt utenfor fagets grenser», heter det blant annet i juryens begrunnelse.

Bilde
Nils Chr. Stenseth mottar Forskningsrådets formidlingspris for 2012. Prisen ble overrakt av kunnskapsminister Kristin Halvorsen. Til venstre konferansier Petter Schjerven.Foto: Norges forskningsråd
Nils Chr. Stenseth mottar Forskningsrådets formidlingspris for 2012. Prisen ble overrakt av kunnskapsminister Kristin Halvorsen. Til venstre konferansier Petter Schjerven. Foto: Norges forskningsråd

Stenseth ble født i Fredrikstad i 1949 og ble professor ved Universitetet i Oslo 31 år gammel, der han i dag er professor i økologi og evolusjon ved Biologisk Institutt. Han er også leder for «Senter for økologisk og evolusjonær syntese» (Centre for Ecological and Evolutionary Synthesis, CEES), et senter for fremragende forskning. Han er en av Norges mest profilerte og siterte forfattere internasjonalt; han er bl.a. kåret til Europas femte mest siterte økolog (zoologi).

Nils Chr. Stenseth er også preses i Det Norske Videnskaps-Akademi. Han er blitt tildelt den franske orden Ordre national de la Légion d'honneur samt to æresdoktorater (Antwerpen og Lyon) og er medlem av en rekke vitenskapsakademier. Stenseth ble tidligere i år valgt til president i IUBS, den internasjonale biologiske unionen. Han har også stått i spissen for Vitenskapsakademiets samarbeid med World Federation of Science Journalists.

- Som formidler har Stenseth bak seg omfattende populærvitenskapelig produksjon. Gjennom hele sin forskerkarriere har han vært en meget aktiv formidler av sin forskning og vært bevisst på bruken av mange formidlingskanaler, sier juryen. - Han evner å forklare komplekse problemer på en forenklet, men poengtert og tydelig måte som fenger et publikum langt utenfor fagets grenser.

Nils Chr. Stenseth mottok i 2000 Forskningsrådets pris for fremragende forskning, kalt Årets Møbius, for «sin langvarige forskningsinnsats innenfor populasjonsøkologi - det vil si studier av endringer i en bestand over tid og rom».

Forskningsrådet deler ut priser for fremragende forskning, formidling og innovasjon under Forskningens festaften som også danner opptakten til Forskningsdagene 2012 med temaet "Samfunn".