Akademimøte

Ville Abel fått Abelprisen? Hva betyr barns temperament for deres helse?

Det Norske Videnskaps-Akademi

Program:

  • Minnetale over Sverre Halvorsen (v/Marianne Thoresen)

Foredrag ved:

  • Helge Holden: Ville Abel fått Abelprisen? Om Abel og prisen hans
  • Margarete Vollrath: Hva betyr temperamentet for helsen hos barn?

Sammendrag

Professor Helge Holden:
Ville Abel fått Abelprisen? Om Abel og prisen hans

Abelprisen i matematikk har nå vært delt ut i 10 år, og har på kort tid etablert seg som en av de fremste matematikkprisene internasjonalt. I foredraget skal vi presentere prisens bakgrunn og den rollen den spiller idag. Vi skal se på Niels Henrik Abel (1802--29) og hans matematikk, herunder hans bevis for umuligheten av å løse femtegradsligningen, og stiller spørsmålet om han ville mottatt Abelprisen.

Professor Margarete E. M. Vollrath:
Hva betyr temperament for helsen hos barn?

Temperaments- eller personlighetstrekk er genetisk influerte egenskaper som viser seg tidlig og holder seg relativt stabile over livsløpet. Det har vært antatt siden antikken at temperament har betydning for helsen. Men bred forskning om denne sammenhengen begynte først etter annen verdenskrig. På 1950-tallet studerte man sammenhengen mellom Type A personlighet hos voksne og kardio-vaskulære sykdommers hyppighet. På 1960 og 1970 tallet var man opptatt av hvordan personlighetstrekk predikerte bruk av rusmidler hos ungdom og unge voksne. Siden har man gått lengre og lengre tilbake i livsløpet for å stadfeste i hvilken alder sammenhengen mellom temperament og helseutfall først manifesterer seg.

Fra 1990 tallet ble det publisert et stadig økende antall langtids studier som viste at tenåringers temperament predikerte mortalitet og morbiditet over hele livsløpet. Spesielt impulsivitet versus selv-kontroll og emosjonell sårbarhet syntes å spille en rolle for helse og forventet levealder. I den nyere tid har man blitt oppmerksam på at sambandet mellom temperament og helse allerede trer frem i tidlig barndom. For det forebyggende arbeidet er dette viktig kunnskap. Det er i barndommen mange av helsevanene våre etableres. Barns temperament påvirker helsen ikke bare i det lange løp. Barns temperament kan også påvirke helsen på kort sikt.
 
I dette foredraget skal det, basert på egen og andres forskning, belyses tre helseområder hvor sped- og småbarns temperament spiller en rolle: 1) kosthold; 2) overvekt / metabolsk syndrom; 3) ulykkesskader. Det vil deretter nevnes noen metodiske problemer som kjennetegner dette feltet. Videre vil mekanismer presenteres som kan tenkes å bidra til sammenhengen mellom barns temperament og helse. Avslutningsvis vil det antydes noen muligheter til å bruke denne kunnskapen i det forebyggende helsearbeide.