Akademimøte

Kunst og politikk i 1880-årene: Erik Werenskiolds maleri "En bondebegravelse"

Åpent
Akademiets hus, Drammensveien 78

Professor Marit Werenskiold holder foredraget Kunst og politikk i 1880-årene: Erik Werenskiolds maleri "En bondebegravelse" (1885) på sommermøtet i Det Norske Videnskaps-Akademi 13. juni. Før foredraget holder professor Ole M. Sejersted minnetale over Morten Gustav Ræder. Møtet som starter kl. 18.00 er åpent for alle interesserte. Det blir musikalske innslag ved Frogner kammerkor klokken 17.30.

Program: 

  • 17:30 musikalsk innslag ved Frogner kammerkor. 
  • Ole M. Sejersted holder minnetale over Morten Gustav Ræder.
  • Foredragsholder: Professor Marit Werenskiold, Universitetet i Oslo

 

Sammendrag av foredraget:
 

Kunst og politikk i 1880-årene: Erik Werenskiolds maleri "En bondebegravelse" (1885): 

Erik Werenskiold (1855-1938) er som tegner mest kjent for sine illustrasjoner til Asbjørnsen og Moes folkeeventyr og Snorres kongesagaer.  Som maler er hans hovedverk En bondebegravelse, utført på Gvarv i Telemark somrene 1883-1885, på grunnlag av en skisse fra Vågå kirkegård 1878. Under prosessen frem til det ferdige bildet gjennomgikk Werenskiold en sterk radikalisering, parallelt med krisen som førte til Venstres maktovertagelse i 1884. Han startet både kunstnerstreiken 1881-1882 og aksjonen for dannelsen av Statens årlige kunstutstilling 1884, og skapte dermed langt bedre vilkår for norsk kunst. Hans syn på norske bønder endret seg også i perioden.