Formiddagsmøte med Gudmund Hernes

Om å fuske i andres fag: en innføring i politisk økonomi

For medlemmer
Videnskapsakademiet, Drammensveien 78

Mange forskere har hatt fristende anledninger til å fuske i eget fag. Å fuske i andres fag - i fullt flomlys - er mindre vanlig.

Foredragsholder: Gudmund Hernes

 

I 2012 vant Gudmund Hernes Cappelen-Damms konkurranse om den beste idé for en lærebok. Prosjektet var å skrive en innføring i politisk økonomi. Som han selv formulerer det; Straffen for prisen er at boken må skrives. Hernes hovedgrep er å vise hvordan institusjoner som styrer økonomisk virksomhet har utviklet seg. Som han selv uttrykker det: Mange forskere har hatt fristende anledninger til å fuske i eget fag. Å fuske i andres fag - i fullt flomlys - er mindre vanlig. Dette eksemplet er en sosiolog som skriver en lærebok i politisk økonomi. Det krever kanskje en blanding av høy hybris og grov uforstand.