Nansen minneforelesning

Nansen Neuroscience Lectures

Vitenskapsakademiet, Drammensveien 78
Amy FT Arnsten:
Nansen Minneforelesning:

Nansen minneforelesning ble opprettet i forbindelse med feiringen av Fridtjof Nansens 100-årsdag i 1961. Minneforelesningen har siden den gang vært er et årlig arrangement i Det Norske Videnskaps-Akademi.

I år holder professor Tor Eldevik forelesningen med tittel En kort historie om klima - de nordlige hav fra siste istid til global oppvarming (klikk for å lese mer).

Arnsten vil i foredraget ta for seg sin forskning på prefrontalkorteks, som ligger rett bak pannebrasken og som er den mest utviklede delen av hjernen. Dette er senteret for høyere mentale funksjoner, som abstrakt tenking, resonnering, arbeidsminne, planlegging, beslutning, kontroll av emosjoner.

The Nansen Neuroscience Lectures 2014 «Molecular events in Nansen's "Dotted Substance": Intracellular mechanisms governing higher cognitive network connections».

Foredragsholder: Amy FT Arnsten, Yale University.

Introduksjon ved Akademiets preses, Nils Chr. Stenseth. Åpent møte.

 

About the seminar and Amy FT Arnsten:

Professor Amy FT Arnsten, Yale University, studies molecular influences on the higher cognitive circuits of the cerebral cortex, to develop rational treatments for cognitive disorders in aging and mental illness.

Bilde
Amy F. T. Arnsten
Amy F. T. Arnsten

Kort om foredraget:
Arnsten vil i foredraget ta for seg sin forskning på prefrontalkorteks, som ligger rett bak pannebrasken og som er den mest utviklede delen av hjernen. Dette er senteret for høyere mentale funksjoner, som abstrakt tenking, resonnering, arbeidsminne, planlegging, beslutning, kontroll av emosjoner. Amy Arnsten har gjort flere oppdagelser om grunnlaget for disse funksjonene og hvordan de blir forstyrret ved aldring, stress og sykdommer (schizofreni, ADHD, Alzheimer).


De samme mekanismene som gjør at vi stenger av resonnering til fordel for kamp eller flukt når livsfare truer, kan - om de kommer ut av kontroll - føre til sykdom med tankeforstyrrelser, hukommelsessvikt og degenerasjon i hjernen. Arnstens arbeid har alt ført til nye behandlingsstrategier.

Bilde
Obligatorisk!

A chemical “vicious cycle” (red arrows), involving the intrcellular messenger cAMP, leads to a modification, or phosphorylation, of the protein Tau — cause of the neurofibrillary tangles that are a hallmark of Alzheimer’s disease. In young neurons, this cycle is held in check by the enzyme phosphodiesterase PDE4A, which breaks down cAMP. With advanced age, PDE4A is lost, leading to chronically increased levels of cAMP, causing buildup of the damaging p-Tau protein (Carlyle BC et al. 2014 Proc Natl Acad Sci USA). It also leads to chronic opening of cAMP dependent potassium channels, causing weakened network activity in the prefrontal cortex and impaired working memory (Wang M et al. 2011 Nature; Arnsten AFT et al. 2012 Neuron)


Figure from: How age opens the gates for Alzheimer’s (provided by Amy F.T. Arnsten).