Formiddagsmøte

Arkitektens stemme i byutvikling og byfornyelse

For medlemmer
Det Norske Videnskaps-Akademi, Drammensveien 78, Oslo
Formiddagsmøter 2015

Formiddagsmøtene arrangeres for Akademiets medlemmer og ledsagere.

Påmelding må skje senest dagen før møtet til Line Therese Nævestad på e-post: l.t.navestad(a)dnva.no eller telefon: 22 84 15 04 (sentralbord: 22 84 15 00)

 

Foredrag ved Peter Butenschøn

Peter Butenschøn er arkitekt. Han var fra 1973 til 1980 amanuensis i byplanlegging ved Arkitekthøgskolen i Oslo. 1980--1982 ledet han den norske delen av Europarådets bymiljøkampanje. Han var en av grunnleggerne av stiftelsen IN'BY (Institutt for byutvikling) som han ledet fram til han i 1991 ble rådgiver for design og arkitektur i Kulturdepartementet. Fra 2003 til 2008 var han rektor ved Kunsthøgskolen i Oslo. Han har siden 2008 hatt praksis som frittstående rådgiver i arkitektur og byplanlegging

 

Spiller det noen rolle for oss hvordan omgivelsene formes og bysteder utvikles? Er vi blitt så godt vant i overflodssamfunnet at vi ikke lenger finner oss i forsøplede offentlige omgivelser, viljeløse steder? Ser vi sammenhengen mellom anestesi og estetikk? Det er en påstand at kvalitet nå betyr noe helt annet enn i samfunnsbyggertiden etter siste krig. Hvordan ser vi dette uttrykt i norske byer - i Lom og Ringebu, Hamar og Drammen, og ikke minst i Oslo? Hvorledes ser vi Barcode i Bjørvika som livsomgivelser for folk?  Kan byvekst gjøres uten at byen bygges i stykker? Hva tror vi, og hva vet vi, om dette?