Hele seremonien på nett, se lenke nederst i denne saken

Kongelig hyllest og stjernedryss for Kavliprisvinnerne i Oslo konserthus

H.K.H. Kronprins Haakon overrakte i dag Kavliprisene i astrofysikk, nanovitenskap og nevrovitenskap under en høytidelig og stjernespekket festforestilling i et fullsatt Oslo konserthus. Tidligere på dagen mottok Kronprinsen prisvinnerne i audiens på Slottet. Kavliprisen består av 1 million dollar innen hvert fagfelt. Vinnerne får i tillegg en gullmedalje og et diplom. Prisseremonien ble ledet av Alan Alda og Lena Kristin Ellingsen (bildet).

Bilde
:  Fra venstre vinnerne av Kavliprisen i astrofysikk Rainer Weiss, Ian Drever som mottok prisen på vegne av sin bror Ronald W.P. Drever og Kip S. Thorne, i midten vinnerne av Kavliprisen i nanovitenskap Calvin F. Quate, Christoph E. Gerber og Gerd Binnig, til høyre vinnerne av Kavliprisen i nevrovitenskap Eve Marder, Carla J. Shatz and Michael Merzenich. Foto: Thomas Brun/NTB Scanpix
Fra venstre vinnerne av Kavliprisen i astrofysikk Rainer Weiss, Ian Drever som mottok prisen på vegne av sin bror Ronald W.P. Drever og Kip S. Thorne, i midten vinnerne av Kavliprisen i nanovitenskap Calvin F. Quate, Christoph E. Gerber og Gerd Binnig, til høyre vinnerne av Kavliprisen i nevrovitenskap Eve Marder, Carla J. Shatz and Michael Merzenich. Foto: Thomas Brun/NTB Scanpix

Kavliprisen gir anerkjennelse til forskere for banebrytende fremskritt innen astrofysikk, nanovitenskap og nevrovitenskap. Årets prisvinnere er valgt ut for direkte påvisning av gravitasjonsbølger, oppfinnelsen og realiseringen av atomkraftmikroskopet og oppdagelsen av mekanismer som lar erfaring og nervevirksomhet restrukturere hjernefunksjonen.

Bilde
Kronprins Haakon overrakte Kavliprisen i nanovitenskap til Calvin F. Quate, Christoph E. Gerber og Geerd Binnig. Foto: Thomas Brun/NTB Scanpix
Kronprins Haakon overrakte Kavliprisen i nanovitenskap til Calvin F. Quate, Christoph E. Gerber og Geerd Binnig. Foto: Thomas Brun/NTB Scanpix

Kavliprisen i astrofysikk går til Ronald W. P. Drever, Kip S. Thorne og Rainer Weiss. Gerd Binnig, Christoph Gerber og Calvin Quate deler Kavliprisen i nanovitenskap. Kavliprisen i nevrovitenskap går til Eve Marder, Michael Merzenich og Carla Shatz. De ni prisvinnerne kommer fra Tyskland, Sveits, Storbritannia og USA.

Stor festivitas

Det var hovedstad i fargesprakende høstdrakt og Kavliprisbannere som kranset paradegaten Karl Johan som møtte prisvinnerne på deres hyllingsferd fra Grand Hotell til Oslo konserthus. Der ventet dagens konferansierer Alan Alda og Lena Kristin Ellingsen på dem sammen med et feststemt publikum og artistene Tine Thing Helseth, SiLyA, Juice Crew og Birgitta Oftestad og Nikita Khnykin.

Bilde
Tine Thing Helseth var blant stjernene som underholdt på prisutdelingen. Foto: Thomas Brun/NTB Scanpix
Tine Thing Helseth var blant stjernene som underholdt på prisutdelingen. Foto: Thomas Brun/NTB Scanpix


Vinnerne av Kavliprisen velges annethvert år av tre priskomiteer som består av fremtredende internasjonale forskere anbefalt av Det kinesiske vitenskapsakademi, Det franske vitenskapsakademi, Max Planck-selskapet, Det amerikanske vitenskapsakademi og britiske The Royal Society. Etter at de har foretatt sine valg av prisvinnere, bekreftes anbefalingene fra disse priskomiteene av Det Norske Videnskaps-Akademi.

De tre komitélederne Mats Carlsson i astrofysikk, Arne Brataas i nanovitenskap og Ole Petter Ottersen i nevrovitenskap begrunnet tildelingene før prisoverrekkelsene i Oslo konserthus.

Kavliprisen er et samarbeid mellom Det Norske Videnskaps-Akademi, stiftelsen Kavli Foundation (USA) og det norske Utdannings- og forskningsdepartementet. Kavliprisen bærer navnet til sin stifter Fred Kavli (1927 - 2013), som grunnla Kavli Foundation.