Formiddagsmøte

Carl Størmer (1874-1957): Matematikeren, nordlyspioneren og mennesket

For medlemmer
Det Norske Videnskaps-Akademi

Foredrag ved professor Alv Egeland og professor Dagfinn Føllesdal:

Alv Egeland og Dagfinn Føllesdal
Carl Størmer (1874-1957): Matematikeren, nordlyspioneren og mennesket.

Carl Størmer ble i 1900 innvalgt som medlem i Det Norske Videnskaps-Akademi, det yngste medlem i Akademiets historie.  Han var professor i ren matematikk i 43 år og dominerte matematikkundervisningen ved Universitetet, men hans fremste innsats ligger innenfor nordlysforskning.  Han konstruerte det første nordlyskameraet, som ble brukt verden rundt, og gjennom nøyaktige, kvantitative studier ble han den store pioneren med mer enn 300 nordlysavhandlinger.  Han mottok en rekke internasjonale priser og stor anerkjennelse for sitt arbeid og ble tre ganger, sammen med Kristian Birkeland, foreslått for Nobelprisen i fysikk.
Med hemmelig kamera tok han i 1890-årene fotografier av Ibsen og andre i kultureliten i Kristiania. Rundt feriehuset hadde han mer enn 200 ulike planter som han kjente godt.

Ved begynnelsen av møtet vil Chr. Kroghs maleri av Carl Størmer bli overrakt Akademiet av hans barnebarn Georg Størmer
 

Alv Egeland er professor i fysikk ved UiO fra 1972 og har spesielt forsket på problemer knyttet til nordlyset. Dagfinn Føllesdal er professor i filosofi ved Universitetet i Oslo; han har studert matematikk, fysikk og astronomi i Oslo og Göttingen og tok doktorgraden i filosofi ved Harvard University i 1961.