Lavt innhold av jod og selen i norsk kosthold og fôrvekster -- et helseproblem for mennesker og produksjonsdyr?
Jod og selen er essensielle sporelementer for mennesker og husdyr. Mye taler for at inntaket av dem er lavere enn ønskelig i Norge. Dette har blant annet bakgrunn i at jordsmonnet er fattig på disse elementene. I viktige funksjoner spiller jod og selen sammen. I tillegg til å inngå i enzymer med antioksidantfunksjon, har selen blant annet betydning for dannelse og omsetning av jodholdige skjoldbruskkjertelhormoner. I dette seminaret tar vi opp nyere forskning som belyser helsemessige konsekvenser og mulige tiltak for å bedre situasjonen.
Program
08:30-09:30 Registrering -- kaffe/te
09:30-09:40 Velkomst og introduksjon. Aksel Bernhoft, leder av komiteen.
09:40:10:10 Hvorfor er jod og selen viktig? Fysiologiske virkninger og inntaket i den europeiske befolkningen i dag. Jan Alexander, fagdirektør og professor, Folkehelseinstituttet.
10:10-10:30 Jod og selen i den norske befolkningen gjennom historien. Helle Margrete Meltzer, forskningssjef, Folkehelseinstituttet.
10:30-10:50 Jod i svangerskapet og barns helse. Marianne Hope Abel, stipendiat, TINE SA/OsloMet storbyuniversitetet/ Folkehelseinstituttet.
10:50-11:10 Beinstrekk
11:10-11:30 Jodberikning og risiko. Anne Lise Brantsæter, Seniorforsker, Folkehelseinstituttet.
11:30-11:50 Selen i svangerskapet og barns helse. Anne Lise Bjørke-Monsen, overlege og førsteamanuensis, Haukeland universitetssykehus og Universitetet i Bergen.
11:50-12:20 Hjertelidelser og selenmangel i Norden. Urban Alehagen, professor og överläkare, Linköpings universitet og Universitetssjukhuset i Linköping.
12:20-13:10 LUNSJ
13:10-13:25 Selen og jod -- viktig for beskyttelse mot stråleskader. Brit Salbu, professor, Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU).
13:25-13:40 Kjemisk form av selen i fôret påvirker dyras helse og selenfordeling. Michaela Falk, forsker, Veterinærinstituttet.
13:40-13:50 Lavt nivå av jod og selen hos ammekyr i Norge. Aksel Bernhoft, seniorforsker, Veterinærinstituttet.
13:50-14:05 Jod og selen i beiteplanter og -dyr. Tore Sivertsen, førsteamanuensis emeritus, NMBU.
14:05-14:25 Beinstrekk, kaffe/te
14:25-14:40 Nedgang av jodinnholdet i melk. Egil Prestløkken, førsteamanuensis, NMBU.
14:40-14:55 Biofortifisering av mat og fôrvekster med selen som strategi for økt seleninntak. Bal Ram Singh, professor emeritus, NMBU.
14:55-15:10 Sjømat som kilde til jod og selen. Lisbeth Dahl, seniorforsker, Havforskningsinstituttet.
15:10-15:30 Avsluttende spørsmål/diskusjon -- konklusjon
Deltakeravgiften er kr 500,- og betales ved påmelding på nettsiden: https://www.deltager.no/geomedisin2018
Spørsmål om påmelding kan rettes til komiteens sekretær Geir Aamodt: geir.aamodt@nmbu.no