Dystert klimabudskap med snev av håp

Mandag den 17. desember samlet Det Norske Videnskaps-Akademi sterke stemmer i klimadebatten for å oppsummere klimaforhandlingene i Katowice, og stake ut veien fremover. Her kan du lese presentasjonene. 

Det var en fullsatt forelesningssal som fulgte med på årets siste Akademimøte.

Bilde
Budskapet var dystert: tidsvinduet vi har, for å snu trenden, krymper. Det fortalte innlederne (til venstre i bildet) Tor Furevik og Jan Fuglestvedt.
Budskapet var dystert: tidsvinduet vi har, for å snu trenden, krymper. Det fortalte innlederne (til venstre i bildet) Tor Furevik og Jan Fuglestvedt.

I en verden hvor fire oljenasjoner nylig ikke ville anerkjenne FNs nye klimarapport; ordbruk som legger føringer på oppfølging av Paris-avtalen ikke blir godkjent; og pol-isen smelter raskere enn noen gang, er det derimot viktig med håp.

Stemningen ble imidlertidig løftet. Panelet trakk frem mulighetene enkeltmennesker og stater har for å vende om. Endringene må være drastiske og vi har dårligere tid enn tidligere, men det er tid til å snu om på den negative utviklingen. Det at verdens land endelig ble enige om klima-avtalen er tross alt skritt i riktig retning, ble det sagt av paneldeltagerne. 

 

Bilde
Obligatorisk!
Nils Christian Stenseth modererte samtalen og ønsket velkommen.

Presentasjoner av:

  • Tor Furevik, UiB.
  • Jan Fuglestvedt, IPCC 1, CICERO.

Panelet bestod også av:

  • Ola Elvestuen, klima- og miljøvernsminister
  • Kristin Halvorsen, Direktør ved CICERO 
  • Anja Bakken Riise, Leder for Fremtiden i våre hender