Formiddagsmøte

På vei mot William Shakespeares identitet

For medlemmer
Det Norske Videnskaps-Akademi

 

Geir Uthaug: På vei mot William Shakespeares identitet

Kan William Shakspere fra Stratford on Avon ha hatt bakgrunnen som er nødvendig for å kunne skrive skuespillene som er kreditert «William Shake-speare»? Mens store deler av akademia har gått god for tradisjonen som sier at Shakspere og Shakespeare var en og samme mann, har skeptikerne (som inkluderer så vel Freud som Walt Whitman og Mark Twain) hevdet at det er lite sannsynlig. Shakspere, hevder de, var en driftig, men ulærd mann som kom inn i teatret via sansen for eiendom og penger, mens Shake-speare (ofte skrevet med bindestrek) var et pseudonym for en eller flere personer som hadde tilgang til kunnskaper som mannen fra Stratford umulig kan ha hatt. Mens tradisjonalistene lenge hadde hegemoniet og trodde at debatten var lagt død, har den etter tusenårsskiftet blusset opp igjen i en slik grad at «the authorship question» nå utforskes på doktorgradsnivå blant annet ved Brunel University i London og flere amerikanske universiteter, og "Stratford-fløyen", som før helst ignorere motstandernes synspunkter, går nå i rette med dem.

Geir Uthaug, som ble statsstipendiat for noen år siden, har gjort seg bemerket som gjendikter av stor engelsk poesi og har blant annet skrevet de kritikerroste bøkene om William Blake (Den kosmiske smie), Henrik Wergeland (Et verdensdyp av frihet) og Romantikkens univers. Han har i lang tid interessert seg for Shakespeares identitet og arbeider nå med en bok med arbeidstittelen Kampen om Shakespeares identitet.