Klimaendringer på vektorbårne sykdommer

Hva er effekten av klimaendringer på sykdommer overført av flått og mygg

Det Norske Videnskaps-Akademi
Program

Insekter og andre dyr som bærer på smittsomme sykdommer, er i ferd med å få bedre levevilkår i Norge og mange andre steder i verden. Klimaendringer fører nå til at disse både får større utbredelse og lengre sesong. Hvilke konsekvenser vil dette kunne ha for folkehelsen i fremtiden og hva slags tiltak skal til for å motvirke denne utviklingen? 

Insekter og andre dyr som bærer på smittsomme sykdommer, er i ferd med å få bedre levevilkår i Norge og mange andre steder i verden. Vektorbåren smitte er sykdomssmitte som blir overført indirekte via en bærer (en biologisk vektor), som ikke nødvendigvis er syk selv. Klimaendringer fører nå til at slike vektorer både får større utbredelse og lengre sesong. Hvilke konsekvenser vil dette kunne ha for folkehelsen i fremtiden og hva slags tiltak skal til for å motvirke denne utviklingen? 

Program:

Innledninger ved Solveig Jore (Folkehelseinstituttet) og Bernt Lindtjørn (UiB), samt paneldebatt.

Jore vil snakke om flåttutbredelse i Norge, mens Lindtjørn vil presentere sine funn om leishmanissis og malaria i Etiopia. 

Programmet oppdateres* 

 

Om innlederne 

Solveig Jore: 

Jore er seniorrådgiver ved Folkehelseinstituttet. Hun er utdannet veterinær med doktorgrad fra 2013 innen zoonoser og epidemiologi. Hun sitter i Vitenskapskomiteen for mat og miljø (VKM). Hun har tidligere arbeidet som forsker ved seksjon for Epidemiologi ved Veterinærinstituttet.

Bernt Lindtjørn: 

Lindtjørn er professor ved Universitetet i Bergen. Han har i mange år arbeidet som misjonslege i sør Etiopia, og har forsket på fattigdomsrelaterte helseproblemer inkludert vektorbårne sykdommer.