FORMIDDAGSMØTE

Kong Herodes og hans makeløse byggverk

For medlemmer
Det Norske Videnskaps-Akademi
Foredragsholder:

Stein A. Evensen er professor emeritus ved UiO og akademimedlem.

 

I kong Herodes den stores regjeringstid (73 – 4 f.Kr.) ble det reist en rekke praktfulle bygninger i Judea og omegn som vi fortsatt kan beundre restene av. Han var en mesterbygger som selv tok del i planlegging og uttegning og utstyrte sine palasser med kunst og rikelig med vann selv i ørkenområder.

Foredrag ved Stein A. Evensen.

Bildet av en stor arkitekt og innovatør passer kanskje ikke så godt med det gjengse ettermælet denne kongen har som ansvarlig for barnemordet i Betlehem (Matheusevangeliet, kapittel 2) på Jesu tid og den som myrdet både sine sønner og sin hustru. Foredraget presenterer hans byggverk og fyller ellers bildet av Herodes ut på flere vis. Var det å opptre som smart men også hensynsløs balansekunstner en nødvendighet for å holde riket sammen? Hans handlinger kan tolkes som et tidlig og interessant eksempel på bevisst skille mellom politikk og religion som også fikk konsekvenser for hans byggevirksomhet.