Abelprisen økes med 1,5 millioner kroner

For English version

Styret i Det Norske Videnskaps-Akademi har vedtatt at prisbeløpet for Abelprisen skal økes fra 6 til 7,5 millioner kroner. 

Bilde
Abelprisen prisutdeling 2019 Karen Uhlenbeck
Karen Uhlenbeck mottok Abelprisen 2019 av Kong Harald V. Foto: Trygve Inderlid/ NTB scanpix.

Leder for Abelstyret, John Grue, er glad for økningen og mener dette vil styrke Abelprisens status:

-    Abelprisen har på kort tid blitt internasjonalt anerkjent som en av de mest prestisjefylte vitenskapsprisene innenfor matematikk. Dette skyldes mange ting, men også et høyt prisbeløp. Prisbeløpet har ikke vært justert siden Abelprisen ble opprettet i 2002. Dette tiltaket vil bidra til å befeste Abelprisens posisjon og rennommé internasjonalt, sier Grue.

Prisbeløpet er økt ved blant annet omfordeling av ressurser mellom arbeidet med prisen og prisbeløpet.

Fakta om Abelprisen
•    Abelprisen anerkjenner banebrytende vitenskapelige prestasjoner i matematikk. Den blir utdelt hvert år av Hans Majestet Kong Harald V, og forvaltes av Det Norske Videnskaps-Akademi (DNVA) på vegne av Kunnskapsdepartementet. 
•    Prisbeløpet er nå på 7,5 millioner kroner. Prisvinneren velges ut på bakgrunn av en anbefaling fra Abelkomitéen, satt sammen av fem internasjonalt anerkjente matematikere. 
•    Abelprisen ble etablert i 2002 på 200-årsdagen til Nils Henrik Abels fødselsdag, og den har blitt utdelt til 20 prisvinnere. 
•    Niels Henrik Abel (1802–1829) var en norsk matematiker. I hans korte liv ga han viktige bidrag som er virksomme i dagens matematikk.

Pressekontakt: Daniel Schmidt, DNVA, (+47) 988 83 888, daniel.schmidt@dnva.no. For mer info, se www.abelprisen.no