Formiddagsmøte

DETTE ARRANGEMENTET ER AVLYST

For medlemmer
Det Norske Videnskaps-Akademi, Drammensveien 78

Jørn H. Hurum er professor i paleontologi ved Naturhistorisk museum, UiO. Han er mest kjent for sin formidling og forskning rundt IDA fossilet i 2009 og som leder av de største vitenskapelige utgravningene på Svalbard noen gang, Øglegraverne (2004-nå). Han er opptatt av formidling og er faglig leder for ombyggingen av Brøggers hus (tidligere Geologisk museum) som åpner i 2022. 

 

Bilde
Foredragsholder formiddagsmøte
Foto: Annebel Staff/National Geographic

En boksamler kan være så mangt. De kan samle på litteratur, forlag, enkeltforfattere, innbindingstyper eller historiske perioder. Min boksamling er mitt fagfelts historie, geologien. Fra de første skriftlige kildene om stein til vitenskapen var etablert. Dette har jeg holdt på med i 35 år og dermed skaffet meg mange hyllemeter med bøker fra 1500-tallet og fram til i dag. Jeg fikk etter hvert som samlingen vokste et ønske om å formidle en bokelsker og amatør i vitenskapshistorien sin entusiasme, opplevelser og tanker rundt å bruke tid og ressurser på en slik hobby. Dette utkrystalliserte seg da en bok fra 1502 dukket opp til salgs, og resten er fortalt i boken «Borgias forbudte bok – steingale samlere og pillråtne paver» sammen med min medforfatter Torstein Helleve. Boka er et humoristisk skråblikk på min samleraktivitet, geologiens vitenskapshistorie og fortellinger vi kunne spore rundt ett eksemplar av boken «Speculum lapidum».