Nobelpris til Akademimedlemmer

Kavliprisvinnerne og Akademimedlemmene Jennifer Doudna og Emmanuelle Charpentier mottar Nobelprisen i kjemi for genredigerinsgverktøyet CRISPR Cas9. Doudna og Charpentier mottok Kavliprisen i 2018 sammen med Virginijus Šikšnys. 

Bilde
Kavliprisvinnere Jennifer Doudna og Emmanuelle Charpentier
Doudna og Charpentier på scenen i Oslo konserthus i 2018. Foto: Thomas B. Eckhoff.

De to forskerne får prisen for sitt arbeid med den såkalte gensaksen CRISPR Cas9, et verktøy som med stor presisjon kan endre arvemassen i dyr, vekster og mikroorganismer.

Denne metoden kan for eksempel brukes til å klippe bort gener som lager sykdom. Nobelprisen i kjemi er en av de fem opprinnelige nobelprisene. Det er Kungliga Ventenskapsakademien som hvert år i begynnelsen av oktober velger vinnerne av årets nobelpris. Prisen har vært utdelt siden 1901. Kjemiprisen er delt ut til 183 personer, bare sju av disse har vært kvinner.

Nobelprisen i fysikk for 2020 går til medlem av Kavlipriskomiteen i astrofysikk Andrea Ghez og til tidligere medlem i samme komite, Reinhard Genzel (2008-2010).