Akademiet gratulerer

Kavliprisvinnerne David Julius og Ardem Patapoutian tildeles Nobelpris

Forskning som endrer verden
Det Norske Videnskaps-Akademi tildeler Kavliprisene innen tre områder: Astrofysikk, nanovitenskap og nevrovitenskap i samarbeid med The Kavli Foundation. 

Nominasjoner
Kavliprisen mottar for tiden nominasjoner. Fram til 1. desember kan man nominere forskere innen tre forskningsfelter. Det søkes etter banebrytende forskning innenfor astrofysikk, nanovitenskap og nevrovitenskap - det store, det lille og det komplekse. 

Tre Kavliprispartnerne
Det Norske Videnskaps-Akademi administrerer Kavliprisuka i Oslo, Kavliprisutvalgskomiteene og kunngjøringen av Kavliprisvinnerne.

Kunnskapsdepartementet er vertskap for Kavliprisbanketten og gir midler til Det Norske Videnskaps-Akademi for administrasjon av Kavliprisen.

Kavli-stiftelsen gir prispenger og gullmedaljene til Kavliprisvinnerne.

Nobelprisene er blant verdens mest prestisjetunge priser. Prisene er oppkalt etter forretningmannen og gründeren Alfred Nobel.

Nobelkomiteen ved Karolinska Institutet kunngjorde i dag at Nobelprisen i fysiologi eller medisin i 2021 i fellesskap tildeles David Julius og Ardem Patapoutian for deres forskning på reseptorer for temperatur og berøring.

I 2020 ble de samme to forskerne hedret med Kavliprisen innen nevrovitenskap for samme tematikk. De mottok Kavliprisen 2020 for sin forskning på reseptorer for temperatur og trykk. Temaet har opptatt vitenskapen lenge.

Den banebrytende forskningen handler om menneskets evne til å kjenne varme, kulde og berøring. Dette er avgjørende for menneskets overlevelse og noe vi gjerne tar for gitt i vårt daglige liv. Forskerne har sett på hvordan nerveimpulser initieres for å slik oppfatte temperatur og berøring.

Bilde
Kavliprisvinner 2020
Ardem Patapoutian (t.v) og David Julius tildeles Nobelpris. De to ble også hedret med Kavliprisen i 2020. (Foto: Kavli Prize / Kavli Prize / UCS / Scripps Research.)

Vi gratulerer David Julius, University of California, San Francisco, USA og Ardem Patapoutian, Scripps Research, La Jolla, USA med tildelingen!

Forskning som berører deg
David Julius brukte capsaicin, en forbindelse fra chilipepper som induserer en brennende følelse, til å identifisere en sensor i hudens nerveender som reagerer på varme. 

Ardem Patapoutian brukte trykkfølsomme celler for å oppdage en ny klasse sensorer som reagerer på mekaniske stimuli i huden og indre organer. 

Forskningen gir økt forståelse for hvordan nervesystemet oppdager varme, kulde og mekaniske stimuli. Forskningen identifiserte kritiske manglende koblinger i vår forståelse av det komplekse samspillet mellom sansene våre og miljøet.

Les mer om tildelingen fra Nobelkomiteen

Kavliprisvinnere er også medlemmer av Det Norske Videnskaps-Akademi.

Forskning.no om Kavli-prisen 2020:
Mysteriet med svarte hull og hvorfor chili brenner på tunga