Abelprisuken 2022

Feiret matematikk under Abelprisuken

Dette skjer under Abelprisuken

Utdeling av Holmboeprisen til årets matematiklærer

Kransenedlegging ved Gustav Vigelands Abelmonument på Abelhaugen

Abelprisutdeling ved H.M. Kong Harald V

Regjeringsbankett på Akershus Slott

Abelforelesningene, Universitetet i Oslo

Årets Abelprisvinner

Abelprisen er oppkalt etter den norske matematikeren Niels Henrik Abel (1802–1829). 
Årets vinner av Abelprisen er Dennis Sullivan (USA). Les mer.

I tillegg deltok tidligere mottakere av Abelprisen

  • 2012: Endre Szemerédi
  • 2020: Hillel Furstenberg og Gregory Margulis.
  • 2021: Avi Wigderson og László Lovász.  

Om Abelprisen

Abelprisen er en vitenskapelig pris som tildeles arbeid innen matematikkfeltet.

Abelprisen er oppkalt etter den norske matematikeren Niels Henrik Abel (1802–1829).

Prisen ble etablert av det norske Stortinget i 2002, i forbindelse med 200-årsjubileet for Niels Henrik Abels fødsel.

Prisen deles ut av Det Norske Videnskaps-Akademi på vegne av regjeringen ved
Kunnskapsdepartementet.

Les mer på Abelprisen.no eller dnva.no

Følg Abelprisen i sosiale medier Twitter, Instagram og Facebook

Ønsker du å gjenbruke bildene?

Det er lov å dele bildene så lenge fotograf og Abelprisen krediteres. Kreditering vil se slik ut:

Foto: #fotografnavn / Abelprisen

 Slik feiret Akademiet årets Abelprisuke og prisvinner Dennis Sullivan. 

Verdensledende matematikere møttes i Oslo for å overvære Abelprisuken 2022. For første gang siden pandemien, kunne endelig Oslo ønske velkommen til Abelprisfeiring til ære for amerikaneren, Dennis Sullivan, årets Abelprisvinner. Trikker, busser og Karl Johan var pyntet i rosa Abelflagg. 

-    Sullivan er en «sann virituos», sa leder av Abelkomiteen, Hans Munthe-Kaas. Sullivan beskrives som et karismatisk og livlig medlem av matematikersamfunnet og matematikere fra fjern og nær kom til Oslo for å møte årets prisvinner. 

Matematikk som investorverktøy
Ukens akademiske høydepunkt var  Abelforelesningene, der matematikerne Michael J. Hopkins og Étienne Ghys, sammen med Dennis Sullivan, holdt hver sin forelesning. Leder av Oljefondet, Nicolai Tangen, samtalte med matematiker, investor og filantrop Jim Simons,  og matematiker Nils A. Baas om matematikk som investorverktøy.

Unge matematikere møtte stjernene

Under Abelprisuken møtte ungdommer med spesiell interesse for matematikk sine idoler under et arrangement i Det Norske Videnskaps-Akademi. En av de ungdommene møtte, var den engasjerende matematikeren Moira Chas. Hun er kjent for sin fremragende formidling av matematikk for barn og unge, blant annet gjennom hekling. Chas er gift med Dennis Sullivan.

Arrangementet samlet ungdommer fra Birralee International School (Trondheim), ungdommer som tar matematikk på universitetsnivå «før tiden», samt Norges vinnere av Abelkonkurransen. Dette er ungdom som har konkurrert om å delta og vunnet plass i Norges offisielle delegasjon til matematikkolympiaden i sommer. I tillegg deltok ungdommer fra Tag der Mathematik (Matematikkens dag, Berlin).

Flere av arrangementene vil være tilgjengelig på Akademiets og Abelprisens YouTube-kanaler. 

Feltet topologi

Sullivan ble tildelt Abelprisen for banebrytende bidrag til topologien. Han har arbeidet innen algebra, geometri og dynamisk matematikk. Topologien er en nyere, kvalitativ tilnærming til geometri. Feltet undersøker egenskapene til objekter som ikke endrer seg når de blir deformert. Sullivan har med sitt arbeid, endret feltet. 

Feiring av matematikk 

H. M Kong Harald delte ut Abelprisen til Dennis Sullivan i en høytidelig seremoni som ble direktesendt til hele verden. Etter utdelingen inviterte Regjeringen, ved statsråd for forskning og høyere utdanning, Ola Borten Moe, til bankett på Akershus slott.

Bilder

Se bilder fra Abelprisuken 2002. Bruk piltastene for å bla. 

Relatert bildegalleri

Abeluka i bilder