Abelprisen 2022

NRK2 viser abelprisseremonien

NRK2
ABELPRISEN

Abelprisen er en pris for fremragende matematisk arbeid. Tidligere vinnere og mer om Abelprisen finner du på Abelprisens nettside. 

Prisen har hatt tradisjon for å bli utdelt i Aulaen, en av Oslos mest kjente bygninger, men i 2022 ble prisutdelingen lagt til Det Norske Videnskaps-Akademi på grunn av fare for streik ved UiO.

Abelprisuken 2022 hadde en rekke arrangementer, slik som bekransning av Gustav Vigelands Abelmonument i Slottsparken, utdelingen av Holmboeprisen, som hedrer Niels Henrik Abels lærer på Oslo Katedralskole, i tillegg til regjeringens offisielle bankett på Akershus Slott og Abelforelesninger med blant annet Jim Simons, Nicolai Tangen og Nils Baas.

Medvirkende artister

Haddy Njie, seremonimester og vokalist. Hun fremførte også "Everything must change".

Gitarist Ørnulv M. Snortheim.

Strykekvartetten Saphir, med Philippe Jayer, Torje Råbu og Amanda Noor Vatn på fiolin og bratsj, og Iris Kalliovirta på cello.

Utøverne er elever ved Barratt Dues Unge Talenter.Håkon Kornstad, jazzsaksofonist.

Andre saker om Abelprisuken 2022

Abelprisen

Kunngjøringen av Ableprisen

Et gjensyn med abelprisseremonien på NRK2: H.M. Kong Harald deler ut den norske matematikkprisen Abelprisen til amerikanske Dennis Sullivan. 

Bilde
Haddy Njie synger under Abelprisseremonien. Gitarist, Ørnulv M. Snortheim. (Foto: Naina Helén Jåma / Abelprisen)
Haddy Njie var både artist og seremonimester under Abelprisseremonien. (Foto: Naina Helen Jåma / Abelprisen)

Årets abelprisseremoni ble i år flyttet fra Universitetets Aula til Akademiets eget hus i Drammensveien 78. Årsaken var fare for streik i offentlig sektor - og ved UiO. Det gjorde at noen av de påmeldte gjestene dessverre ikke fikk plass under seremonien, der H.M. Kong Harald delte ut prisen til Dennis Sullivan. 

Derfor er det en glede å melde at NRK2 nå sender utdelingen av Abelprisen, fra Kavlisalen, lørdag 12. november kl. 17.50.

Haddy Njie var seremonimester under arrangementet. Hun framførte også Everything Must Change. Medvirkende artister var ellers strykekvartetten Saphir og jazzsaksofonist Håkon Kornstad. Akademiets preses, Lise Øvreås, holdt tale under seremonien.

Samler matematikere i Oslo

Bilde
Dennis Sullivan under bekransningen ved Abelmonumentet. (Foto: Natalia Demina)
Dennis Sullivan ble årets mottaker av Abelprisen 2022. (Foto: Natalia Demina)

Hvert år i mai samles verdensledende matematikere  i Oslo for å overvære Abelprisuken. De siste årene har det vært vanskelig å samle mange på grunn av pandemien. Derfor ble 2022 første gang på to år at Akademiet kunne avholde Abelprisuken for å hedre matematikken som fag generelt og Abelprisvinnernes bidrag spesielt.

-    Sullivan er en «sann virituos», sa daværende leder av Abelkomiteen, Hans Munthe-Kaas. Sullivan beskrives som et karismatisk og livlig medlem av matematikersamfunnet og matematikere fra fjern og nær kom til Oslo for å møte årets prisvinner. 

NRK 2 sender programmet  kl. 17.50, lørdag 12. november

Bilde
Ikon