Kvinnedagen 2023

Lytt til NRKs podkast om Kristine Bonnevie

Mer om Kristine Bonnevie

Kristine Bonnevie (1872-1948) arbeidet innen en rekke fagfelter, som marinbiologi, cellebiologi og arvelighet, og genetikk.

Hun ble Norges første kvinnelige professor i 1912, ett år før hun fikk stemmerett. Hun viet livet til forskningen, men hadde også politiske hjertesaker som kvinnesak og studentvelferd. Hun grunnla studenterhuset i Schulz gate og Hjem for kvinnelige studenter i Geitmyrsveien. 

NRKs podkast om Kristine Bonnevie (Historiske kjendiser)

Museum for universitets- og vitenskapshistorie ved UiO (MUV) om Bonnevie

Store Norske Leksikon om Kristine Bonnevie

Universitas om Kristine Bonnevie

I anledning kvinnedagen feirer vi Norges første kvinnelige professor, Kristine Bonnevie. Bonnevie ble innvalgt som medlem av Det Norske Videnskaps-Akademi i 1911, året før hun ble utnevnt til professor. Nå har NRK laget podkast om foregangskvinnen.

Bilde
Kristine Bonnevie Nasjonalbiblioteket
Kristine Bonnevie, på vei opp trappa til Domus Media, UiO. (Foto: Nasjonalbiblioteket)

Biologen Kristine Bonnevie (1872-1948) var Norges første kvinnelige professor og forsker, en rolle hun kombinerte med å våre kvinnesaksforkjemper og politiker for Frisinnede Venstre.

Bonnevie banet vei for kvinner i akademia. Blant annet fikk hun en lov oppkalt etter seg: Lex Bonnevie. Bakgrunnen var at kvinner ikke kunne utnevnes til statlige stillinger. For å kunne utnevne Bonnevie til professor, måtte loven endres.

Bilde
Foto av kvinne
Kristine Bonnevie. (Foto: Rude og Hilfling / Oslo Museum / CC)

Hun var engasjert i Norsk Kvinnesaksforening, og var suppleant til Stortinget og medlem av bystyret og formannskapet i Christiania for Frisinnede Venstre. Hun var blant de første kvinnene som ble valgt til politiske verv i Norge, 

Hun var en aktiv deltaker i flere forskningsprosjekter og hadde både internasjonale og nasjonale verv.

Kristine Bonnevie hadde hjerte for studentene og bidrog også til studentvelferden gjennom kantiner og andre velferdstiltak. Blant annet dyrket hun og studentene poteter under andre verdenskrig.

Historiske kjendiser

NRK har laget podkast om Bonnevie og hennes rolle som foregangskvinne. Et annet av Akademiets medlemmer, biologen Dag O. Hessen, er med i podkasten og forteller om Bonnevie. Han er også en av flere forfattere som står bak biografien om Bonnevie.

Hør mer om professorens liv på NRKs podkast, Historiske kjendiser