Formiddagsmøte

Giovanni Battista Piranesi (1720 - 1778)

For medlemmer
Det Norske Videnskaps-Akademi, Drammensveien 78, Oslo

Giovanni Battista Piranesi (1720-1778): Grafiker, arkitekt, og innvarsler av det moderne.

Arkitekturfantasiene til den italienske grafikeren og arkitekten Giovanni Battista Piranesi fikk fort merkelapp som irrasjonelle og motsetningsfulle. Det var først med det 20. århundret, da slike kvaliteter formet estetikken, at Piranesi ble gjenoppdaget.

Fotografer, filmskapere, forfattere og kunstnere syntes plutselig å øyne nye dimensjoner i seriene av grafiske blad som for eksempel Carceri d´invenzione (forstilte fenglser) fra 1762. Piranesis komposisjoner bidro til konstruksjonen av det moderne innen en rekke ulike felt. Formuleringen av abstraksjon i maleriet, montasje i filmen og det ubevisste i litteraturen er i overraskende stor grad betinget i Piranesis verk. Det gjør Piranesi grunnleggende moderne i samme grad som det gjør modernetiten «Piranesisk». 
 

Bilde
Foredragsholder formiddagsmøte 21. november 2023
Victor Plahte Tschudi Foto: Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo

Victor Plahte Tschudi er professor i arkitekturhistorie ved Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo. I 2022-23 er han gjesteprofessor ved I Tatti, The Harvard University Center for Italian Renaissance Studies. Tschudis forfatterskap inkluderer Baroque Antiquity: Archaeological Imagination in Early Modern Europe (2017) og Piranesi and the Modern Age (2022).