Kavliprisuka 2024

Kavliprisforelesningene i astrofysikk

Åpent
Realfagsbiblioteket, Moltke Moes vei 35, 0851 Oslo

Praktisk informasjon

Arrangementet er åpent for publikum, men du melde deg på.

Meld deg på her

Prosjektleder: Pål Pettersen

Kavliprisuka 2024

Oslo
Mandag 2. september
10:00–12:00 Parallelle prisvinnerforelesninger, UiO

Tirsdag 3. september
14.00–15:15: Utdeling av Kavliprisen 2024, Oslo Konserthus.
18:00 Regjeringens offisielle bankett, Oslo rådhus (kun for inviterte)

Onsdag 4. september
Special event: 
09:00–13:00 Kavli Prize Week – CuttingEdgeAI, UiO/ Universitetets aula 
(samarbeid mellom NORA (Norwegian Artificial Intelligence Research Consortium) og Kavliprispartnerne

Torsdag 5. september
12:00–18:00 Kavlisymposium i astrofysikk 
18:00–21:00 Festmiddag i Akademiet for astrofysikerne (kun for inviterte) 

Trondheim
Onsdag 4. september
19.00: Festmiddag, Erkebispegården

Torsdag 5. september
10:00–15:00 Kavlisymposium i nano- og nevrovitenskap 
19.00: Middag

Prosjektleder for Kavliprisuka: Eirik Lislerud

Se Kavliprisen på YouTube

 

Les mer

Åtte forskere hedres med Kavliprisen 2024 (DNVA)

Europeisk forskning risikerer å havne i bakleksa
(Kronikk av preses Lise Øvreås, Morgenbladet 14.6.24)

 

Kom og hør to av verdens fremste forskere i astrofysikk! 2. september kommer mottakerne av Kavliprisen 2024 i astrofysikk til Universitetet i Oslo.

David Brian Charbonneau og Sara Seager får Kavliprisen 2024 i astrofysikk "for sitt banebrytende arbeid på oppdagelsen og karakterisering av eksoplaneter og deres atmosfærer". Som en del av programmet til Kavliprisuka i september vil de forelese om oppdagelsene sine ved Universitetet i Oslo.

Bilde
Kavliprisen i astrofysikk 2024
David Charbonneau og Sara Seager. (Foto: Nils Lund / Svai / The Kavli Prize)

Om foreleserne
David Charbonneau er professor i astrofysikk ved Harvard University i USA. Han ledet gruppen som brukte formørkelsesmetoden til å oppdage en stor eksoplanet (HD 209458b). Han var en av de første som brukte rombaserte observatorier til å studere atmosfæren til gasskjemper utenfor vårt solsystem. Denne nye metoden måler de ørsmå lysmengdene som blokkeres av planeten når den passerer foran vertsstjernen sin. Charbonneau har også brukt formørkelsesmetoden til å studere eksoplanetenes atmosfære, ved å måle molekylspektre ved hjelp av både filtrert stjerneskinn og infrarøde utslipp fra planetene selv. Han viste disse to metodene med observasjoner fra Hubble-teleskopet i 2002 og Spitzer-teleskopet tre år senere. 
Les mer om Charbonneau på Kavliprisens nettside

Sara Seager er professor i astrofysikk ved Massachusetts Institute of Technology. Hun er en foregangsforsker innen teoretiske studier av planeters atmosfære og forutså at det ville finnes atomer og molekyler der som kunne oppdages ved hjelp av formørkelsesspektroskopi, hovedsakelig alkaliske gasser. Hun hadde en teori om at man kunne bruke formørkelse til å måle atomers og molekylers egenskaper i eksoplaneters atmosfærer, og dette er avgjørende for å finne biomarkører – tegn til liv. Seager har gitt enestående bidrag til forståelsen av planeter med mindre masse enn Neptun. Hun har også gjort omfattende forskning på stjerneskjermer – kronbladlignende strukturer som er utformet for å skjerme romobservatoriene fra lyset fra en fjern sollignende stjerne – og var en av de første som innså hvor viktige de er for å kunne oppdage og beskrive det svake lyset fra jordlignende planeter som går i bane rundt stjernen.
Les mer om Seager på Kavliprisens nettside

Kavliprisen i astrofysikk tildeles for fremragende forskning på universets opprinnelse, utvikling og egenskaper, inkludert feltene kosmologi, astrofysikk, astronomi, planetvitenskap, solfysikk, romforskning, astrobiologi, astronomisk og astrofysisk instrumentering, og partikkelastrofysikk.

Fullstendig program vil bli lagt ut i god tid før arrangementet.

Bilde
Kavliprisen 2024