VISTA-programmet

Nye VISTA-senter i Oslo og Trondheim

Kort om VISTA

VISTA-programmet ble opprettet i 1985 som et samarbeid mellom Statoil (nå Equinor) og Det Norske Videnskaps-Akademi.  

Den overordna visjonen var å stimulere til grunnforskning relatert til utnytting og forvalting av norske petroleumsressurser.  

I de første 35 årene var til en hver tid ca 25 stipendiater og postdoktorer samt en professorstilling finansiert gjennom programmet. Til sammen fikk mer enn 300 studenter finansiert en grad som resultat av samarbeidet.

I 2019 la VISTA om til satsing på senter for grunnforskning.

Forrige utlysingsrunde fra VISTA-programmet var i 2020. Da fikk to senter finansiering:

Centre for modeling of Coupled Subsurface Dynamics (CSD) ved Universitetet i Bergen.

Centre for Autonomous Robotic Operations Subsea (CAROS) ved NTNU i Trondheim.

Les mer på nettsidene til VISTA-programmet

To nyopprettede forskningssenter får midler fra VISTA-programmet til å forske på henholdsvis C02-lagring på havbunnen og demokratiske prosesser knyttet til energiomstilling.

VISTA-programmet utlyste i januar i år midler til ett realfaglig og ett samfunnsfaglig senter. 15 søknader kom inn. To ekspertpanel har siden valgt ut de to som får 25 millioner hver i løpet av fem år. 

Bilde
Gruppebilde av ledelsen ved VICCO-senteret
Ledelsen for det nye VICCO-senteret ved Universitetet i Oslo. Fra venstre: Leder og koordinator, professor Henrik Hovland Svensen, Md Nazmul Haque Mondol, Ingrid Anell, Sverre Planke (alle fire fra Institutt for geofag) og Joanna Dziadkowiec (Fysisk institutt). Ikke til stede ved fotografering: Luca Menegon (Institutt for geofag og NJORD). Foto: Gunn Kristin Tjoflot, UiO

Dette er de nye sentrene:

Bilde
Portrett av Christian A. Klöckner
Leder for NOTRAP-senteret ved NTNU, Christian A. Klöckner. Foto: NTNU
  • VISTA Center for Norwegian Transformative Energy Policy Development (NOTRAP) ved Psykologisk Institutt i NTNU i Trondheim, ledet av Christian A. Klöckner. Målet for forskningen er å utvikle metodikk for å skape innovative, rettferdige og transformative retningslinjer for den norske energiomstillingen, med vurdering av økonomiske, miljømessige og samfunnspolitiske virkninger.
  • VISTA Centre for CO2 storage in volcanic-sedimentary systems (VICCO) ved Institutt for geofag ved Universitetet i Oslo, ledet av Henrik Hovland Svensen. Her vil man lete etter muligheter for CO2-lagring i gigatonn-skala i sedimentære-vulkanske bergarter på den norske kontinentalsokkelen. Les mer her.

Gode søknader
Styreleder i VISTA Kenneth Ruud forteller at kvaliteten på de 15 søknadene var høy. 

Bilde
portrett av Kenneth Ruud
Styreleder Kenneth Ruud forteller om høy kvalitet på søknadene til VISTA-programmet. Foto: Unni Irmelin Kvam / DNVA

– Spesielt gledelig er det at mange av våre universitetsmiljøer har interesse og kompetanse innen bredden av problemstillinger som må adresseres i den energiomstillingen samfunnet står overfor, sier han. 

Det er første gang at VISTA-programmet også finansiere samfunnsvitenskapelig forskning. Dette reflekterer ifølge Ruud økende bevissthet om at de ulike delene av det moderne samfunnet avhenger av hverandre slik at teknologi ikke kan behandles isolert fra mennesker og samfunn for øvrig.

– Det er viktig å få innsikt i hvordan vi kan balansere behov for styring med dyp involvering av samfunnsaktører, og se hvordan ulike prosesser og aktører påvirker hverandre. NOTRAP ved NTNU vil bidra til økt, grunnleggende kunnskap om dynamikken i grenseflaten mellom energiomstilling og demokrati, sier Ruud.

Trygg lagring av C02
Parallelt med energiomstillingen går arbeidet med å håndtere eksisterende C02-utslipp, og det er her VICCO-senteret ved UiO kan bidra.

– VICCO vil gi oss fundamental ny forståelse av mulighetene for lagring av CO2 i områder med vulkanske og sedimentære bergarter. Det vil kunne gi nye muligheter for trygg, langsiktig lagring av betydelige mengder CO2, noe som dermed kan redusere CO2-utslipp i atmosfæren, sier Ruud.

Tidligere har to senter fått finansiering gjennom VISTA. 

– NOTRAP og VICCO vil komplementere og understøtte de to sentrene som allerede har vært aktive noen år. Jeg ser frem til å følge med på forskningsresultatene fra disse fire sentrene i årene som kommer, sier styrelederen i VISTA.

Viktige samfunnsoppdrag
Lise Øvreås, preses i Det Norske Videnskaps-Akademi, er også glad for tildelingen.

Bilde
Portrett av Lise Øvreås
Preses Lise Øvreås. Foto: Einar Kornstad/DNVA

– Energiomstilling og karbonlagring er to svært viktige samfunnsoppdrag i tiden som kommer. Tildelingene går til solide fagmiljø og jeg er spent på resultatene av forskningen deres, sier hun.

Det er en nyvinning at VISTA også finansierer samfunnsvitenskapelig forskning, sier Øvreås, og det er viktigere enn noensinne å undersøke hvordan ulike prosesser og aktører påvirker hverandre. 

– Det er alltid en utfordring å balansere behovet for styring og ønsket om aktiv involvering fra ulike fagmiljøer og samfunnsaktører.

En overordnet målsetning for VISTA-programmet er å utvikle et godt og gjensidig samarbeid mellom Equinor og norske forskningsmiljøer. 

– Gjennom VISTA-programmet ønsker vi å stimulere både den banebrytende grunnforskningen sammen med anvend forskning. Med etableringen av to nye sentre er jeg trygg på at VISTA fortsatt kommer til å spille en viktig rolle i utviklingen av norsk grunnforsking, avslutter preses Øvreås.

Bilde
VISTA