Formiddagsmøte

Observatoriet - Norges første forskningsinstitusjon

For medlemmer
Det Norske Videnskaps-Akademi, Drammensveien 78 og Observatoriet

Foredrag ved Bjørn Ragnvald Pettersen.

Observatoriet ved Solli plass er Universitetets eldste forskningsbygg (bygget 1830-33) og ble arnested for utviklingen av astronomi, geodesi og deler av geofysikken i det unge Norge.

Foredraget omtaler forhistorien til anlegget, hvordan det er bygget opp og hva det ble brukt til av de fem professorene i de 101 årene det var aktivitet der. Instrumentene ble anskaffet fra utlandet og var det beste man kunne få tak i 1830-årene. Noen spesialiserte instrumenter ble anskaffet mellom 1840 og 1870, men så stoppet investeringsviljen hos de bevilgende myndigheter. Bortsett fra noen mindre moderniseringer måtte man klare seg med det gamle. Det førte til stagnasjon i forskningsinnsatsen et par tiår senere. Da Observatoriet ble fraflyttet i 1834 var det for å starte helt nye forskningsprogrammer i teoretisk astrofysikk på Blindern.

Bjørn Ragnvald Pettersen er professor emeritus i geodesi (NMBU) og har også vært professor II i astronomi ved Universitetet i Oslo. Han er dr.philos (Tromsø 1986) i astrofysikk og har benyttet både bakkeinstrumenter og satellitter til observasjoner av universet og planeten jorden. Han har nylig utgitt boken «Observatoriet – Norges første forskningsinstitusjon 1833-1934». Etter foredraget vil han vise om i bygningen. 

Formiddagsmøtet starter denne dagen med en kort lunsj i Akademiet. Vi spaserer deretter til Observatoriet i Observatoriegata 1 (nærmeste holdeplass på rute 13 er Solli). Påmelding som vanlig til Line Therese Nævestad. Brannforeskriftene tillater ikke mer enn 30 personer på en gang i lokalene