AKADEMIMØTE

Valget i USA – hva skjer nå?

Åpent
Det Norske Videnskaps-Akademi, Drammensveien 78, Oslo

Praktisk informasjon

Møtet er åpent og blir strømmet. Du vil finne strømmelenken på denne siden samme dag som arrangementet finner sted.

Foredragene blir deretter publisert på Det Norske Videnskaps-Akademis YouTube-kanal.

MINNETALER

Møtet åpner med at Trond Iversen holder minnetale over Kaare Pedersen og Michael Jones holder minnetale over Asbjørn Aase. 

Foredrag ved Øyvind Østerud, Bjørn Olav Knutsen og Hilde C. Bjørnland.

Den 5. november er det presidentvalg i USA, hvor valget nå står mellom Donald Trump og Kamala Harris, etter at Joe Biden har trukket seg. Representantenes hus er også på valg, og en tredjedel av Senatet. Hva betyr valgutfallet for USA og for resten av verden? På dette møtet skal vi drøfte internasjonale politiske, økonomiske og sikkerhetsmessige konsekvenser av det amerikanske valgutfallet. 

Praktisk informasjon

Møtet er åpent og blir strømmet. Du vil finne strømmelenken på denne siden samme dag som arrangementet finner sted.

Foredragene blir deretter publisert på Det Norske Videnskaps-Akademis YouTube-kanal.

Se direkte: 

Vi vil skissere de sentrale utfordringene i amerikansk økonomi, sikkerhets- og utenrikspolitikk, hvordan Donald Trump svarte på utfordringene i sin presidentperiode fra 2016, hvilke endringer som ble foretatt under Joe Bidens periode fra 2021, og hva som blir hovedforskjellene om Donald Trump eller Kamala Harris vinner valget i høst. Hvilke mulige følger vil valget ha for USAs utenrikspolitikk, vis a vis Kina, Midtøsten og krigen i Ukraina? Amerikansk økonomi er fortsatt verdens største, og valgutfallet vil kunne ha betydning langt utenfor USA. Hva er de økonomiske konsekvensene, for USA og for den globale økonomien, herunder i Norge? Vi skal også se nærmere på USAs forhold til Europa der Nato-alliansen er kjernen i USAs sikkerhetspolitiske engasjement. Hva betyr det for europeisk sikkerhet at USA i årene som kommer vil prioritere Kina og kreve av de europeiske allierte at de må ta et større ansvar for egen sikkerhet? Hva betyr begrepet «europeisk strategisk autonomi» i denne sammenhengen? Her hører også EUs sikkerhetspolitiske dimensjon og utvikling med i de vurderingene som nå må gjøres. Skulle Trump vinne, må vi derfor stille spørsmålet: Hva betyr dette for den kollektive sikkerhetspolitiske ordenen i Europa?
 

Bilde
Foredragsholder 21. november 2024
Øyvind Østerud

Øyvind Østerud, professor i statsvitenskap, UiO; Ph.D. fra The London School of Economics; en rekke norske og internasjonale publikasjoner innen komparativ og internasjonal politikk, inkludert en bred tekstbok i statsvitenskap som har vært pensum i alle skandinaviske land; leder av Makt- og demokratiutredningen 1998-2003; styreleder ved flere forskningsinstitusjoner; medlem av det europeiske vitenskapsakademi; preses i Det Norske Videnskaps-Akademi 2009-2011.

 

Bilde
Foredragsholder 21 november 2024
Bjørn Olav Knutsen

Bjørn Olav Knutsen er statsviter fra Universitetet i Oslo og er i dag sjefsforsker ved Forsvarets forskningsinstitutt (FFI). Han er også førsteamanuensis i internasjonale relasjoner ved Nord universitet i Bodø.  Han har arbeidet ved FFI siden 1993 og bidratt i en rekke forskningsprosjekter ved instituttet. Hans faglige interessefelt er europeisk og transatlantisk sikkerhetspolitikk og han har publisert en rekke bidrag i bøker, rapporter og fagtidsskrifter innenfor fagfelteltet. Hans faglige arbeider har i senere år blitt publisert i tidsskrifter som Arctic Review of Law and Politics, European View, Internasjonal Politikk, Nytt Norsk Tidsskrift og i Politics and Governance. Knutsen er dessuten kompetanseansvarlig for det sikkerhetspolitiske miljøet ved FFI. Han har hatt gjesteforskningsopphold ved EUs sikkerhetspolitiske forskningsinstitutt i Paris (EU-ISS), ved Det norske Nobelinstitutt og ved Freie Univärsität i Berlin.

Bilde
Foredragsholder 21. november 2024
Hilde C. Bjørnland

Hilde C. Bjørnland er professor i samfunnsøkonomi ved Handelshøyskolen BI og vitenskapelig rådgiver for Norges Bank. Bjørnland har en doktorgrad i samfunnsøkonomi fra Universitetet i Oslo og en Master of Science i økonometri og matematisk økonomi fra London School of Economics. Hun ble tildelt Hans Majestet Kongens gullmedalje for doktoravhandlingen. Bjørnland har en rekke publikasjoner i ledende internasjonale tidsskrifter innen anvendt makroøkonomi, energiøkonomi og finans- og pengepolitikk. Hun er leder av forskningssenteret Anvendt Makroøkonomi og Råvarepriser (CAMP) og medlem av det finske finanspolitiske rådet. Hun har sittet i flere offentlig utvalg, råd og styrer, og var i perioden 2018-22 Prorektor for forskning og faglige ressurser ved Handelshøyskolen BI.