Formiddagsmøte

Vil bioteknologi gjøre det mulig å finne et alternativ til kunstgjødsel?

For medlemmer
Det Norske Videnskaps-Akademi, Drammensveien 78, Oslo

Foredrag ved Reidun Sirevåg.

Gjennom historien er det særlig vann og nitrogenholdige forbindelser som har begrenset planteveksten og dermed produksjonen av mat på Jorda. Etter at fysikeren Kristian Birkeland i 1906 klarte å binde nitrogen fra lufta i en elektrisk lysbue, kom imidlertid industriell produksjon av kunstgjødsel i gang.

 Dette var som «manna fra himmelen». Avlingene og dermed matproduksjonen økte betydelig og førte til mindre sult og økt befolkningsvekst. Nå er imidlertid produksjon og transport av kunstgjødsel blitt et stort globalt problem både fordi produksjonen er enormt energikrevende og fordi kunstgjødsel bidrar stort til forurensing. På grunn av de negative virkningene, blir alternativer til kunstgjødsel stadig diskutert, og en ambisiøs plan er å øke den biologiske nitrogenbindingen ved hjelp av genteknologi.

Reidun Kavli Sirevåg (prof. em.) var professor i generell mikrobiologi ved UiO. Hun har graden M.Sc. fra Vassar College, New York og Dr.philos. grad fra UiO. Hun har hatt lange forskningsopphold ved Harvard University og University of California (UCSB). Hun har vært instituttbestyrer og prodekan og har hatt en rekke tillitsverv i Norges Forskningsråd. Hun var generalsekretær i Det Norske Videnskapsakademi fra 2001 til 2009.