Gunn Elisabeth Birkelund takker av

Julehilsen fra generalsekretæren

Skal jeg oppsummere mine fire år, vil jeg vektlegge betydningen av å holde en god balanse mellom indre liv og utadrettet virksomhet. Vi er på vårt beste når vi lykkes med denne balansen, skriver Gunn Elisabeth Birkelund i sin siste julehilsen som generalsekretær i Akademiet. 

Bilde
Gunn Elisabeth Birkelund. Foto: Dnva
Generalsekretær Gunn Elisabeth Birkelund. Foto: DNVA

Vi går inn i julehøytiden med krig og konflikt rundt oss i år som i fjor. Demokratiet trues i en rekke land og klimaspørsmålet henger over oss. Da er det viktig å huske på at vitenskapens institusjoner, universiteter og akademier, har eksistert i århundrer, ja, i årtusener, og hviler på en felles grunnleggende forståelse av betydningen av søken etter kunnskap. Slike institusjoner er ekstra viktige i en ustabil verden. Det påhviler oss derfor et ansvar for å arbeide for å fremme vitenskapen, og samtidig også være til nytte for samfunnet og sette dagsaktuelle tema på dagsorden, slik at forskernes innsikt og perspektiver blir hørt også utenfor akademiets fire vegger. 

Akademiet skal løfte frem betydningen av faglig arbeid – og av verdien av å snakke sammen på tvers av fagene våre. Kunnskap, akademisk ytringsfrihet, intellektuell åpenhet og meningsfulle samtaler er viktige pilarer for virksomheten vår. 

Bilde
Kvinne og mann ser opp mot taket
Tidligere Riksantikvar Ulf Holmene holdt et foredrag om Drammensveien 78 under fredningen av hus og hage i 2023. (Foto: Thomas B. Eckhoff)

Akademiets hus
For å få dette til trenger vi en arena. Akademiets hus er et slikt hjem. Huset vårt er et møtested, tråd med Hans Rasmus Astrup’s visjon. Huset ble fredet av Riksantikvaren i fjor, som er fornøyd med måten Akademiet tar vare på huset og bruker huset. I 2024 har arbeidet med nødvendige oppgraderinger blitt videreført blant annet med nye sykkelstativ, drenering og avløpsrør til nye kummer i hagen som tilpasning til klimaendringer.

Her møtes forskere fra inn- og utland. Over husets inngangsparti henger vanligvis det ukrainske flagget. Vi vil vise vår solidaritet med Ukraina. Der skal flagget skal henge inntil krigen i Ukraina er slutt. Alle vet hvem som er vår nærmeste nabo.

Bilde
Journalist Ole Torp og preses Lise Øvreås (Foto: Thomas Eckhoff)
Journalist Ole Torp har samarbeidet med Akademiet under møteserien Grønn omstilling. Her sammen med preses Lise Øvreås. (Foto: Thomas B. Eckhoff)

Akademimøtene
De månedlige Akademimøtene er åpne for publikum, og vi har ofte helt full sal. I høst har vi blant annet belyst protonterapi, sensitivitetslesning av litteratur og de internasjonale politiske, sikkerhetsmessige og økonomiske konsekvensene av valg av ny president i USA.  

Bilde
Abelprisvinner Michel Talagrand og H.K.H. Kronprins Haakon
Abelprisvinner Michel Talagrand fikk Abelprisen av H.K.H. Kronprins Haakon. (Foto: Petter Berntsen, NTB / Abel Prize )

Grønn omstilling
I tråd med Akademiets strategi har vi arrangert en ny serie i år, om vitenskapens rolle for en bærekraftig utvikling. Hovedansvarlig for denne serien har vært preses Lise Øvreås. Det er avholdt fire godt besøkte møter, med Ole Torp som moderator. 

Bilde
Alle Kavliprisvinnerne på scenen i Oslo Konserthus etter prisutdelingen.
Kavliprisvinnerne 2024: Sara Seager, David Charbonneau, Robert S. Langer, Armand Paul Alivisatos, Chad A. Mirkin, Nancy Kanwisher, Winrich Freiwald (Tyskland) og Doris Tsao. (Thomas B. Eckhoff)

Priser for fremragende forskning
Et av de mest synlige uttrykkene for at vi arbeider for vitenskapens fremme er prisene våre. Prisene skal belønne - og fremme - fremragende forskning. Akademiet har ansvar for to av Regjeringens tre priser. Abelprisen er en internasjonal pris for fremragende arbeid innen matematikk, og Kavliprisen gis til forskere innen astrofysikk, nanovitenkap og nevrovitenskap, som har endret vår forståelse av det store, det lille og det komplekse. 

De vitenskapelige prisene setter en standard som gir vitenskapsamfunnet noe å strekke seg etter. På lang sikt gagner det også samfunnet som helhet at vi holder den akademiske fanen høyt. Alternativet er middelmådighet, og det holder ikke, hverken internasjonalt eller her hjemme. 

Utvalget for vitenskapsrådgivning
Forskning skal selvsagt ikke bare leve sitt eget liv. Det er viktig å gi noe tilbake til samfunnet. Utvalget for vitenskapsrådgivning har hatt en rekke møter i år, om risiko relatert til bruk av genmodifiserte organismer, om fremtiden for gass som energimiddel, om bærekraftige batterier og om perspektivmeldingen og mangel på arbeidskraft i årene som kommer. Også andre utvalg har vært aktive og bidratt til akademiets aktiviteter. 

Bilde
To menn. VISTA-ledere
Christian A. Klöckner (t.v) leder NOTRAP ved Psykologisk Institutt i NTNU og Henrik Hovland Svensen leder VICCO ved Institutt for geofag ved UiO. (Foto: NTNU / UiO).

VISTA-programmet 
VISTA-programmet utlyste i januar i år midler til ett realfaglig og ett samfunnsfaglig senter. Dette er nytt. Et forskningssenter ved NTNU, ledet av Christian Klöckner ved Institutt for psykologi, blir nå det første VISTA-senteret som skal drive med samfunnsfaglig forskning. Målet er at senteret skal utvikle metodikk for å skape innovative, rettferdige og transformative retningslinjer for den norske energiomstillingen, med vurdering av økonomiske, miljømessige og samfunnspolitiske virkninger. I tillegg startes et nytt senter, VICCO-senteret, ledet av Henrik Hovland Svensen, ved Institutt for geofag, UiO. 

Dette er bare et lite knippe av all aktiviteten i 2024. Du finner mer informasjon på nettsidene våre og opptak av mange glimrende møter og diskusjoner på YouTube-kanalen vår. 

Bilde
To kvinner smiler
Gunn Elisabeth Birkelund takker av som generalsekretær i Akademiet og samtidig avslutter også Lise Øvreås sitt verv som preses. (Foto: Thomas B. Eckhoff).

Tid for takknemlighet
Både preses Lise Øvreås og undertegnede går av ved nyttår.  Annelin Eriksen og Marit Westergaard kommer inn som ny preses og ny generalsekretær. Jeg ønsker dere lykke til!

Jeg vil takke presidiet, styret i Akademiet, gruppeledere og alle andre, for utmerket samarbeid. Jeg vil takke sekretariatet for all hjelp dere har gitt meg, for alt arbeid som er nedlagt, for alle frustrasjoner og alle gleder vi har hatt sammen. 

Balanse mellom indre liv og utadrettet virksomhet
Skal jeg oppsummere mine fire år, vil jeg vektlegge betydningen av å holde en god balanse mellom indre liv og utadrettet virksomhet. Vi er på vårt beste når vi lykkes med denne balansen. Vi er forskere og vi skal være til for hverandre. Men vi skal også invitere samfunnet inn. Jeg blir glad når jeg ser forskere, politikere, departmentansatte, representanter for næringsliv og for ulike interesseorganisasjoner som deltar med den største selvfølgelighet i møter i Akademiet. 

Like viktig som foredragene er de små samtalene over kaffekoppen eller middagen i spisesalen. Her utveksles tanker og ideer som kan bidra til økt gjensidig forståelse og kanskje nye samarbeidsrelasjoner. 

Vi har lykkes hvis vi kan si – også til omverden – at det er i Akademiets saler det skjer. 

Takk for meg!  

Med ønsker om en god jul og et fredfylt nyttår; 
Gunn Elisabeth Birkelund
Generalsekretær, Det Norske Videnskaps-Akademi