Ny strategi:

KI og sikkerhet - nye satsingsområder for Akademiet

Akademiet har valgt to tverrfaglige satsingsområder for de neste fire årene; kunstig intelligens og sikkerhet i en verden i forandring.  

I den nye strategien som ble vedtatt på styremøtet 5. desember står det at Akademiet skal opprette et nytt forskningspolitisk utvalg, tale vitenskapens sak i samfunnsdebatten, utvikle medlemsorganisasjonen, og være en synlig partner i internasjonalt akademisamarbeid.
 - Jeg ser frem til å arbeide med implementeringen av strategien og de to satsingsområdene, sier visepreses Kjetil Taskén som har ledet arbeidet med strategien for styret.

Bilde
Visepreses Kjetil Tasken
Visepreses Kjetil Taskén har ledet arbeidet med den nye strategien for Akademiet. Her er han fotografert på årsmøtet i Akademiet. Foto: Thomas B. Eckhoff.


Akademiet skal også innføre rullerende handlingsplaner som skal legge tilrette for innføringen av strategien. Handlingsplanen skal utarbeides i samarbeid med administrasjonen. 
Taskén takker arbeidsgruppen som har bidratt til å utvikle strategien, medlemmene i gruppen har vært professor Knut Børve, professor Cathrine Holst, professor Øystein Linnebo og fra administrasjonen Eva Halvorsen.
 

 

 

Den nye strategien:
Et akademi for fremtiden
Det Norske Videnskaps-Akademis strategi 2025 - 2028

GRUNNLAG

Det Norske Videnskaps-Akademi ble stiftet som Videnskabsselskabet i Christiania 3. mai 1857. Akademiet har som formål å bidra til vitenskapens fremme (statuttenes § 1). Spesielt skal det fremme den grunnleggende og langsiktige forskningen innen alle fagområder ved å

  • Initiere og støtte vitenskapelig forskning

  • Arrangere møter og konferanser om vitenskapelige eller forskningspolitiske temaer

  • Tildele vitenskapelige priser

  • Avgi uttalelser i sentrale vitenskapelige spørsmål

  • Ivareta vitenskapens interesser overfor politiske myndigheter og i offentligheten

  • Fungere som kontaktorgan i norsk forskning

  • Representere norsk vitenskap overfor utenlandske akademier og internasjonale organisasjoner

I sin virksomhet vil Akademiet være seg særlig bevisst

  • Vår samtids store og raske vitenskapelige fremskritt

  • Vitenskapens nøkkelrolle i å identifisere og bidra til å løse samtidens utfordringer og at hele vitenskapssamfunnet må mobiliseres i dette.   

  • Betydningen av fri kunnskapsutvikling med høy integritet

  • At utdanning, opplysning og kritikk er forutsetninger for samfunnsdebatt og gode politiske beslutninger

  • At Norges høye utdanningsnivå og store ressurser medfører et særlig ansvar.

Akademiet skal representere den beste kvaliteten i norsk forskning

Akademiet skal tilstrebe at medlemsmassen har et høyt faglig nivå og god faglig bredde. Vi skal også tilstrebe god kjønnsbalanse og geografisk spredning. Akademiet skal samarbeide med andre akademier i Norge og i utlandet.

Akademiet skal fremme fremragende forskning

Akademiet skal ha et særlig ansvar for å formidle verdien av grunnforskning, og for å løfte frem den uavhengige og nysgjerrighetsdrevne forskningen. Et særlig ansvar påligger Akademiet i å støtte og synliggjøre den fremragende forskningen, blant annet gjennom utdelingen og utvikling av Abelprisen, Kavliprisene, HumSam-prisen og andre priser, samt gjennom VISTA-senterne og samarbeidet med Centre for Advanced Study (CAS).

Akademiet skal være en forskningspolitisk aktør

I kraft av sin uavhengige rolle skal Akademiet delta aktivt i den forskningspolitiske debatten. Gjennom kontakt med politikere, akademiske institusjoner, statsforvaltning, næringsliv og andre samfunnsaktører, skal Akademiet bidra til å fremme god forskningspolitikk. Akademiet skal ha et forskningspolitisk utvalg som rapporterer til Presidiet.

Akademiet skal formidle forskning og øke forståelsen for forskningens betydning og anvendelse

Akademiet skal være en formidler av kunnskap og tale vitenskapens sak i samfunnsdebatten. Akademiet er en uavhengig stemme som skal bidra til å gjøre vitenskapelig kunnskap lett tilgjengelig som beslutningsgrunnlag. Vi vil særlig legge vekt på vitenskapsråd for politikkutforming (Science Advice for Policy) for å bidra til at beslutningstakere får kunnskapsbaserte innspill til sine prosesser.

Akademiet skal være en engasjerende møteplass

Gjennom møter, seminarer og konferanser skal Akademiet bidra til å sette vitenskapen på dagsorden og til å belyse dagsaktuelle tema.

Akademiet skal ha et internasjonalt engasjement

Akademiet skal fremme globalt samarbeid og dialog om forskning, forskningspolitikk og forskningsetikk. Gjennom aktivt engasjement skal vi arbeide for å støtte den frie forskningen internasjonalt samt verne om akademisk frihet. Akademiet skal være en synlig og aktiv partner i internasjonalt akademisamarbeid.

Akademiet skal fremme forskningsrekrutteringen

Akademiet skal bidra til å skape sunn ettervekst i forskningen og gode vilkår for yngre forskere, blant annet gjennom samarbeid med Akademiet for yngre forskere.

Akademiet skal ha et forskningsetisk engasjement

Akademiet skal ha et forskningsetisk utvalg. Utvalget skal rådgi Akademiet og fremme en løpende og aktiv diskusjon om forskningsetiske spørsmål.    

Organisasjonsutvikling

Akademiet er en medlemsorganisasjon hvor medlemmenes ekspertise danner grunnlaget for virksomheten. Akademiet vil arbeide systematisk med å engasjere medlemmene til aktiv deltagelse i Akademiets aktiviteter. Akademiet skal ha en fleksibel intern strukturering bestående av faste og midlertidige utvalg og komiteer. Akademiets ledelse, styre, samt utvalg og komiteer, bør ha faglig bredde, og en rimelig geografisk og kjønnsmessig fordeling.

Akademiet skal ha et egnet hus og gode lokaler

Akademiet skal ivareta Drammensveien 78, og utvikle eiendommen slik at den tjener virksomheten på best mulig vis.

Akademiet skal ha et kompetent og effektivt sekretariat

Akademiet skal ha et sekretariat som legger til rette for trygg gjennomføring av DNVAs handlingsplan. Dette skal oppnås gjennom målrettet rekruttering, god personalpolitikk og      utvikling av en kompetent og effektiv stab.

Handlingsplan og rammevilkår

Akademiets strategi implementeres gjennom 2-årige, rullerende handlingsplaner     .

Akademiet vil aktivt arbeide for å bedre  rammevilkår og finansiering, inklusive nye finansieringskilder.

HOVEDTEMA FOR PERIODEN

Akademiet har valgt to tverrfaglige tema som skal gis spesiell oppmerksomhet i perioden:

Kunstig intelligens - nye muligheter, potensielle konsekvenser og utfordringer.

Sikkerhet i en verden i forandring.

Vedtatt på styremøtet 5. desember 2024.