Samer som urfolk i et sammenlignende perspektiv med urfolk i Canada
Foredrag ved Per Selle.
Den siste generasjonen har det skjedd store endringer når det gjelder urfolks posisjon i ulike typer av nasjonalstater. Politisk mobiliserer urfolk over hele verden med krav om økt autonomi og selvbestemmelse.
Samtidig har internasjonal urfolksrett vokst fram med styrke og blitt stadig viktigere for hvordan ulike stater forholder seg til sine egne urfolk. FN-systemet spiller her en viktig rolle i rettsutviklingen og som kontrollorgan overfor nasjonalstatene. I denne nye situasjonen har også urfolksforskning vokst fram som et stadig viktigere forskningsfelt.
Foredraget konsentrerer seg om situasjonen i vestlige demokratier med urfolk med særlig vekt på kontrasten mellom det som har skjedd i Norge og Canada. Det føderale Canada og enhetsstaten Norge framstår begge som særs viktige land i urfolkspolitisk sammenheng. En hoved innfallsvinkel her er å kaste lys over hvorfor så like urfolkskrav i de to landene får så ulike institusjonelle løsninger.
Per Selle er professor emeritus i sammenliknende politikk ved Universitetet i Bergen og tidligere også professor II ved Universitetet i Tromsø. Selle har bak seg flere lengre forskningsopphold ved utenlandske universitet og var medlem av den norske Makt- og demokratiutredningen (1998-2003). Siden maktutredningen har han konsentrert sin forskning om urfolkspolitiske spørsmål med særlig vekt på det norske Sametinget og komparativ urfolksforskning.