
Hva kan den moderne lykkeforskningen lære av antikkens filosofi?
Praktisk informasjon
Møtet er åpent og blir strømmet. Du vil finne strømmelenken på denne siden samme dag som arrangementet finner sted.
Foredragene blir deretter publisert på Det Norske Videnskaps-Akademis YouTube-kanal.
Møtet åpner med at Arnstein Finset holder minnetale over Ivar Reinholt Reinvang og Espen Dietrichs holder minnetale over Rolf Nyberg-Hansen.
Foredrag ved Espen Røysamb, professor ved Psykologisk institutt, Eyjólfur Kjalar Emilsson og Thomas Kjeller Johansen professorer ved Institutt for filosofi, idé- og kunsthistorie og klassiske språk, Unversitetet i Oslo.
Praktisk informasjon
Møtet er åpent og blir strømmet. Du vil finne strømmelenken på denne siden samme dag som arrangementet finner sted.
Foredragene blir deretter publisert på Det Norske Videnskaps-Akademis YouTube-kanal.
I dette foredraget presenter vi sammen prosjektet vårt «Modeller for det gode liv», finansiert av NFR og UiO. Vi er del av forskergruppe innen antikkens filosofi, vitenskapsfilosofi og psykologi som sammen forsøker å bli klokere på hvordan vi kan studere lykke. Vår tilnærming er grunnleggende tverrfaglig. Som vi forklarer, anvender vi metoder fra hvert av de tre forskningsområdene for å gi helhetlige svar: det systematiske studiet av antikke lykketeorier, vitenskapsfilosofisk utredning av empirisk testbare hypoteser om lykke, og empirisk lykkeforskning. Målet er å skape bedre kunnskap om hvordan vi kan fremme lykke – til bruk i politikkutforming og samfunnsplanlegging. Vi har spesielt som mål å utvikle modeller for lykken som sosial, verdiorientert, forankret i menneskets natur, og realisert i en dynamisk aktivitet over tid. Disse modellene operasjonaliseres deretter som empirisk testbare beregninger for måling av lykke og testes for å bestemme underliggende strukturer, og de involverte årsaksmekanismene - inkludert rollen til genetiske og miljømessige faktorer.
Espen Røysamb er professor i personlighetspsykologi ved Universitetet i Oslo og medlem av Det Norske Videnskaps-Akademi. Han har ledet forskningssenteret PROMENTA og er nå forskningsleder ved Psykologisk institutt. Røysamb har Dr. Psychol. fra UiO, er Seniorforsker ved Nasjonalt Folkehelseinstitutt siden 1998, og tidligere gjesteforsker ved University of Michigan og Virginia Commonwealth University. Han har studert livskvalitet og psykisk helse, genetiske og miljømessige faktorer, kulturelle forhold, personlighet, og psykometri. Han har mottatt H.M. Kongens gullmedalje for dr.avhandling og APAs Yuker ’Award for research excellence’.
Eyjólfur Kjalar Emilsson er professor emeritus i filosofi ved Universitetet i Oslo og medlem av Det Norske Videnskaps-Akademi. Han har undervist på Princeton University og University of Chicago og tok PhD ved Princeton. Han har utgitt en rekke bøker særlig om den senantikke filosofen Plotin. I 2011 mottok han Fridtjof Nansens belønning for fremragende forskning og i 2015 Fylkesakerprisen for sin forskning innen antikkens filosofi. Han har ledet en rekke forskningsprosjekter: "Reason, virtue and action in ancient philosophy". Finansiert av det Norske Forskningsrådet; “The Hellenistic Schools and their Influence on Medieval and Early Modern Thought”, med støtte fra the Joint Committee for Nordic Research Councils for the Humanities and the Social Sciences; det nasjonale norske PhD-treningsprogrammet “History of Philosophy and History of Ideas 600 BC-1800 AD”, finansiert av NFR; og sammen med Øivind Andersen “Ethics in Antiquity: the Quest for the Good Life” på CAS.
Thomas Kjeller Johansen er professor i filosofi ved Universitetet i Oslo og medlem av Det Norske Videnskaps-Akademi. Han var tidligere Professor of Ancient Philosophy, University of Oxford, og tok PhD og BA fra Cambridge. Han har hatt fellowships ved Center for Hellenic Studies, Harvard og Princetons Institute for Advanced Study. Han har skrevet bøker om Platons og Aristoteles psykologi og naturfilosofi. Priser inkluderer Søstrene Dals Research Prize, British Academy Research Readership og AHRC research award.