
Slik blir Abeluka 2025
Programmet omfatter alt fra prisutdeling til forelesninger, middager og møter mellom unge talenter og etablerte forskere.
Holmboeprisen deles ut av Kunnskapsminister Kari Nessa Nordtun til lektor Sigrun Melander Vie (Rud v.g. skole i Bærum) 19. mai. Prisen går til en lærer som driver inspirerende og motiverende undervisning i matematikk og deles ut av Norsk matematikkråd. Sted for pristildelingen er som alltid Oslo katedralskole, fordi det var her Niels Henrik Abels lærer, Bernt Michael Holmboe (1795-1850) nærmest oppdaget Abels matematiske talent.
Les nyhetssaken om Holmboeprisen 2025
Senere samme ettermiddag legges det ned krans ved Gustav Vigelands skulptur Abelmonumentet i Slottsparken – en enkel og symbolsk markering som markerer den offisielle starter på Abeluka.
Tirsdag 20. mai deles Abelprisen ut i Universitetets Aula. I en seremoni der eleganse møter intellektuell prakt, tildeler H.M. Kong Harald Abelprisen 2025 til Kashiwara. Dette er høydepunktet under Abeluka og seremonimester er skuespiller, sanger og artist Haddy Njie. Seremonien publiseres på Abelprisens YouTube-kanal.
Etter prisseremonien er gjestene velkommen inn i Nationaltheatrets 2. etasje til mottakelse og intervju. Det er NRKs vitenskapsjournalist Torkild Jemterud som står for intervjuet.
Om kvelden tirsdag 20. mai samles inviterte gjester til regjeringens Abelbankett på Akershus festning. Banketten er kun for inviterte gjester.
Onsdag 21. mai blir det faglige forelesninger på Blindern (UiO), etterfulgt av den uformelle og populære Abelfesten i Akademiets hus, en tidligere familievilla i Drammensveien 78. Abelfesten er kun åpen for spesielt inviterte gjester.
Torsdag 22. mai avsluttes uka i Trondheim med Abeldagen ved NTNU. Over 150 skoleelever skal vise matematiske arbeid til prisvinneren og NTNUs rektor, Tor Borgersen, har invitert til en offisiell festmiddag i Erkebispegården.
Arrangementer i Abeluka
Mandag 19. mai
11.00-12.00: Holmboeprisen deles ut på Oslo Katedralskole, Ullevålsveien 31
Åpent for alle
17.00: Kransenedleggelse ved Abelmonumentet, Abelhaugen i Slottsparken. Åpent for alle
Tirsdag 20. mai
14.00: Prisseremoni i Universitetets aula, Universitetsplassen
Påmelding til prisseremonien
15.00: Mottakelse og intervju med Abelprisvinneren i Nationaltheatret, 2. etasje.
Ved vitenskapsjournalist Torkild Jemterud
19.00: Regjeringens offisielle bankett, Akershus Slott. Kun for inviterte
Onsdag 21. mai
10.00-16.00: Abelforelesningene, Georg Sverdrups hus, Blindern
Påmelding til Abelforelesningene
19.00: Abelfesten i Det Norske Videnskaps-Akademi, Drammensveien 78
Påmelding til Abelfesten. (Husk å melde deg av dersom du ikke kan komme likevel!)
Torsdag 22. mai
Abeldagen i Trondheim arrangeres i regi av NTNU
Mens kirsebærblomstringen går mot slutten i Oslo, begynner feiringen av den japanske Abelprisvinner Masaki Kashiwara. Fra 19. mai til 22. mai kommer akademikere, verdensledende matematikere, vitenskapsjournalister og unge matematikkolympiere til Oslo og Trondheim for å feire matematikken som vitenskap og fag.
Høydepunktet er når H.M. Kong Harald deler ut den vitenskapelige prisen i Universitetets aula 20. mai. Midt i feiringen står en av verdens mest innflytelsesrike matematikere: Masaki Kashiwara fra Kyoto Universitetet i Japan.
Han får prisen for sitt banebrytende vitenskapelig bidrag til algebraisk analyse og representasjonsteori – to felt som kan bidra til forståelse av mønstre og strukturer i matematikk og naturen.
En matematisk pionér
Kashiwara har i over 50 år vært en drivkraft i utviklingen av moderne matematikk. Allerede som ung utviklet han teorien om D-moduler, som gjør det mulig å studere komplekse differensialligninger med algebraiske metoder.
Masaki Kashiwara ble født i Japan i 1947 og ble tidlig fascinert av matematikk og logiske gåter. Han studerte under Mikio Sato – grunnleggeren av algebraisk analyse – og utviklet tidlig teorier som i dag er helt sentrale i faget.
De unge møter Kashiwara
Også ungdom blir invitert inn til å delta på en rekke arrangementer, blant annet deltar de når Kunnskapsminister Kari Nessa Nordtun deler ut Holmboe-prisen til «Årets matematikklærer».
I tillegg deltar ungdommene på Emerging Talents, et program spesielt for unge matematikktalenter fra Tyskland, Frankrike, Nederland, Ungarn og Norge.
Både vinner av Abelkonkurransen og vinnere av UngeAbel er fra Trondheim. Dette er ungdommer fra et internasjonalt miljø og mange av foreldrene er knyttet til forskningsmiljøet i Trondheim.
Ivar Fevang (17) fra Trondheim og Thora Storm videregående skole i Trondheim er årets vinner av Abelkonkurransen og deltar under arrangementene i Oslo.
Birralee International School i Trondheim har også et lag med to jenter og to gutter som konkurrerer i Young Abel Contest på nordisk nivå senere i mai. De har med seg mattelærer Pedro Santos fra samme skole, som også tidligere har deltatt under Emerging Talents.
Møter andre unge
Ungdommene får møte likesinnede fra resten av verden og samtidig deltar de på en eksklusiv dialoglunsj, der ungdommene får råd fra flere etablerte matematikere under overskriften Advice to Young Mathematicians.
De allerede etablerte matematikerne gir råd til «sitt 16-årige jeg», gjennom tips til ungdommen om hvordan de kan bruke matematikken framover, enten i en forskningskarriere eller praktisk. Rådene er ofte basert på det de selv skulle ønske de visste da de stod i startgropen av sine valg som ung.
I tillegg besøker prisvinner Kashiwara Trondheim 22. mai, der han skal besøke NTNU og foruten en festmiddag i Erkebispegården, møter årets prisvinner rundt 150 skolelever.
– Abelprisen er den eneste forskningsprisen jeg vet om som også har et tilbud til ungdom, sier Abelkomiteens leder Helge Holden.
En brobygger
Årets Abelprisvinner beskrives av den britiske vitenskapsjournalisten Timandra Harkness som en brobygger:
Masaki Kashiwara is a builder of bridges between different fields of mathematics. Not just little bridges that join two ideas, but spectacular bridges that span mathematical worlds.
Timandra Harkness, "Masaki Kashiwara’s work – for non-mathematicians", Abel Prize 2025
Også den norske matematikeren Arne B. Sletsjø har skrevet om Kashiwaras arbeider. Han beskriver hvordan Kashiwara overfører metoder fra ett felt til et annet:
I D-modulteorien viser Kashiwara hvordan man kan bruke algebraiske metoder til å løse problemer innen analyse, spesielt knyttet til studier av løsningene til differensiallikninger
Arne B. Sletsjøe, Store norske leksikon, 2025
Kashiwaras evne til å bygge broer over ulike fagfelt har ført til nye koblinger mellom ulike fagområder. For eksempel skriver matematiker Arne B. Sletsjø (UiO) om hvordan Kashiswaras arbeider med Riemann-Hilbert-korrespondansen knytter sammen algebra og topologi:
Kashiwara formulerte og beviste en ganske generell versjon av korrespondansen, hvor han knytter sammen regulære holonome D-moduler på den ene siden, og perverse knipper (sheaves) på den andre siden.
Arne B. Sletsjøe, Store norske leksikon, 2025
Samarbeidet med franske Pierre Schapira førte til boken Sheaves on Manifolds, og gjennom flere tiår har Kashiwara knyttet sammen algebra, geometri og analyse i nye retninger. Han har samarbeidet med over 70 matematikere og er kjent for sin faglige presisjon.
Når han ikke jobber, liker han å spille bordtennis. Han lever et rolig liv med sin kone Hiroko.
Kilder i denne artikkelen er: Abelkomiteens citiation, biografi og pressemelding fra Det Norske Videnskaps-Akademi, artikkel av Arne B. Sletsjø i SNL.no, Abelprisen.no (Timandra Harkness og Arne B. Sletsjøs artikler om Kashiwaras matematikk).
Presserom for Abelprisvinner 2025 ligger på Abelprisen.no
Deler av teksten er også bearbeidet i Chat GPT4 og deretter gjennomgått redaksjonelt.