NRK sender tv-dokumentar om Fred Kavli

Dokumentarprogrammet «Gavmild milliardær» om oppfinneren, forretningsmannen og filantropen Fred Kavli sendes på nytt på NRK2 onsdag 18. desember kl. 21.30. TV-dokumentaren som er laget av Stig Andersen, følger Fred Kavli fra hjembygda Eresfjord i Romsdal til NTNU i Trondheim der han tok sin sivilingeniørutdanning og i 2008 ble utnevnt til æresdoktor. I 1956 emigrerte han til USA der han ble multimilliardær på sensorer til bil-, fly- og romfartsindustien. I 2005 tok Fred Kavli initiativet til å opprette Kavliprisen i astrofysikk, nanovitenskap og nevrovitenskap som første gang ble utdelt i 2008.

Bilde
Fred Kavli fotografert på fergetur på Eikesdalsvannet i forbindelse med tv-programmet. Foto: Stig Andersen
Fred Kavli fotografert på fergetur på Eikesdalsvannet i forbindelse med tv-programmet. Foto: Stig Andersen

I portrettprogrammet følger vi Fred Kavlis livsreise fram til han som godt over 80 år gammel kan høste resultater av sin ungdoms drøm om å gjøre noe til beste for menneskeheten. Dette programmet ble første gang sendt på NRK1 i september 2008 før utdelingen av de første Kavliprisene. Kavliprisen er et samarbeid mellom Det Norske Videnskaps-Akademi, Kavli Foundation i USA og Kunnskapsdepartementet. 

Begraves i Eresfjord


Fred Kavli døde i sitt hjem i Santa Barbara i California 21. november, 86 år gammel. Fred Kavli begraves fra Sira kirke i barndomsbygda Eresfjord i Romsdal torsdag 19. desember kl. 12.00. Det er sogneprest Ragnhild Lakang Nordmark Due som vil forrette under begravelsen.

Det blir taler ved Rolf J. Hurlen, ordfører i Nesset kommune, og ved Kirsti Strøm Bull, preses i Det Norske Videnskaps-Akademi der Fred Kavli var æresmedlem. Sira kirke er en åttekantet trekirke fra 1869 med 300 sitteplasser.

Etter begravelsen blir det en privat minnesamling på Kavlimoen Gård med taler av blant andre Trond Fevolden, departementsråd i Kunnskapsdepartementet og av Edvard Moser, direktør ved Kavliinstituttet ved NTNU i Trondheim.