Pride 2022

Heiser regnbueflagget 

I 1972 ble straffelovens paragraf 213 opphevet i Norge. Dermed ble sex mellom menn avkriminalisert.  

Stonewall-opprøret i 1969 regnes som starten på den moderne homobevegelsen etter et politiraid på baren Stonewall Inn i New York.

Prideparader ble opprinnelig markert til minne om demonstrasjonene i 1969 og er i dag en  feiring av skeiv kjærlighet og kjønns- og seksualitetsmangfold verden over.

I Norge feires «Skeivt kulturår» ved mange kulturinstitusjoner. 

Videnskapsakademiet markerer friheten til å selv definere egen kjønnsidentitet. I år er det  femti år siden sex mellom menn ble avkriminalisert. 

regnbueflagget heises på DNVA
Regnbueflagget heises på Det Norske Videnskaps-Akademi.
Bilde
Gunn Elisabeth Birkelund
Gunn Elisabeth Birkelund. Generalsekretær ved Det Norske Videnskaps-Akademi. (Foto: Unni Irmelin Kvam / DNVA)

-    Vi heiser regnbueflagget nå i juni for å symbolisere friheten til selv å definere sin identitet, kjærlighet og seksualitet, sier Gunn Elisabeth Birkelund, generalsekretær i Det Norske Videnskaps-Akademi.

I over 30 år har flagget blitt brukt som et ikon i kampen for rettigheter for LHBTIQ-personer (lesbiske, homofile, bifile, transpersoner, interkjønn og skeive).

Bilde
Lise Øvreås, preses ved Det Norske Videnskaps-Akademi. (Foto: Thomas B. Eckhoff)
Lise Øvreås, preses ved Det Norske Videnskaps-Akademi. (Foto: Thomas B. Eckhoff)

-    Det er fremdeles en aktuell rettighetskamp, for eksempel ser vi at transpersoner møtes med hat og trakassering, sier Lise Øvreås, preses i Akademiet. 

Akademiet tar midlertidig ned det ukrainske flagget. Det heises på ny i slutten av juni i solidaritet med Ukraina og for å markere solidaritet med søsterakademier som utsettes for sensur, anti-demokrati og manglende akademisk frihet.