Vi vil fortsette å heise Ukrainas flagg på Det Norske Videnskaps-Akademi

Ett år siden invasjonen av Ukraina

Det Norske Videnskaps-Akademi vil fortsette å markere sin støtte til det ukrainske folket ved å heise det blå og gule flagget. Akademiet har det siste året arrangert flere møter for å belyse forhold rundt invasjonen.

  - I dag er det ett år siden Ukraina ble invadert av Putins russiske styrker. Russlands invasjon av Ukraina 24 februar 2022 sendte sjokkbølger gjennom en hel verden. Det sier Lise Øvreås, preses i Det Norske Videnskaps-Akademi i anledning markeringen av at det nå er gått ett år siden den russiske angrepskrigen startet for fullt.

Bilde
Lie Øvreås, preses i Det Norske Videnskaps-Akademi
Lise Øvreås

Det  ukrainske flagget har prydet Akademiets hus gjennom dette året, kun sporadisk avbrutt av akademiets flagg, regnbueflagget og Abelflagget underveis.

  - Krigen har drept utallige. Flere av dem er studenter og forskere som har måttet oppgi studier og forskningsprosjekter for å kjempe ved frontlinjene, fortsetter Øvreås.

Det ble i november anslått at omtrent 240 000 mennesker har mistet livet så langt i krigen, på begge sider, både sivilt og militært. Tallene som rapporteres er usikre.

Til tross for tiltak for å hjelpe ukrainske forskere inn i ulike europeiske laboratorier og lesesaler, oppgir tidsskriftet Nature at flesteparten av de omkring 60 000 ukrainske, vitenskapelige ansatte stadig oppholder seg- krigen til tross - i hjemlandet for å forsøke å fortsette sin forskning.

  - Vi vil fortsette å heise Ukrainas flagg på Det Norske Videnskaps-Akademi, stadfester preses Øvreås.

Bilde
Akademiet flagger det ukrainske flagget, februar 2023