Abeluka 2024

Unge talenter møter verdens fremste matematikere

For inviterte
Drammensveien 78
Matematikksatsing for barn og unge

Å stimulere interessen for matematikk blant barn og unge er en av hovedoppgavene som er formulert i stauttene til Abelprisen. 
Les mer om arbeidet

Abelkonkurransen (Niels Henrik Abels matematikkonkurranse) ble startet opp i 1981 og drives av Norsk matematisk forening. Institutt for matematiske fag ved NTNU har det faglige ansvaret og får administrativ støtte fra Matematikksenteret. Konkurransen sponses av Abelprisen og Forskningsrådet.

UngeAbel er en konkurranse som drives av Landslaget for matematikk i skolen (LAMIS) i samarbeid med Matematikksenteret og Nordic Math Class Competition (NMCC). Konkurransen mottar økonomisk støtte fra Abelprisen og Forskningsrådet.
 

Pressekontakt

Ønsker du å følge ungdommene gjennom Abeluka? Kontakt Unni Irmelin Kvam

Prosjektleder for Abeluka er Pål Pettersen
 

Arrangementer i Abeluka 2024

Mandag 20. mai 
17.00: Kransenedleggelse ved Abelmonumentet, Abelhaugen i Slottsparken. Åpent for alle

Tirsdag 21. mai 
14.00: Prisseremoni i Universitetes aula, Universitetsplassen
Påmelding til prisseremonien

19.00: Regjeringens offisielle bankett, Akershus Slott. Kun for inviterte

Onsdag 22. mai 
10.00-16.00: Abelforelesningene, Georg Sverdrups hus, Blindern
Påmelding til Abelforelesningene

19.00: Abelfesten i Det Norske Videnskaps-Akademi, Drammensveien 78
Påmelding til Abelfesten. (Husk å melde deg av dersom du ikke kan komme likevel!)

Torsdag 23. mai
11.00: Holmboeprisen deles ut på Oslo Katedralskole, Ullevålsveien 31
Åpent for alle

Fredag 24. mai: Abeldagen i Stavanger
09.30-10.30: Abelprisvinneren besøker Vitenfabrikken, Sandnes 
14:00: Prisvinnerens foredrag på Universitetet i Stavanger 
Abeldagen er i regi av Universitetet i Stavanger 
Kontaktperson er Sigbjørn Hervik

Hvilke råd skulle Abelprisvinneren 2024 ønske at han hadde fått da han var ung? Det får unge, lovende matematikere høre fra Michel Talagrand selv når de kommer til Abeluka.

Også i år blir matematikktalenter mellom 15 og 19 år invitert til å delta i feiringen av matematikkfaget under Abeluka. Den går av stabelen i Oslo 20-23. mai og fortsetter med Abeldagen i Stavanger 24. mai. Årets Abelprisvinner, franske Michel Talagrand, er stjerna alle vil møte, men ungdommene får også sjansen til å lære av flere av verdens fremste matematikere, både de internasjonale foreleserne og medlemmene av Abelkomiteen.

Bilde
Bilde av publikum ved Abelprisseremonien 2023
Noen av de unge talentene som var publikum under Abelprisseremonien 2023. Foto: Eirik Lislerud

På et arrangement kalt «Advice to Young Mathematicians» får matematikkens spirende framtid møte forbildene sine i Akademiets lokaler. Som tittelen antyder, vil de voksne matematikerne her dele av sine erfaringer, og gi tips og råd de skulle ønske at de selv hadde fått i starten av karrieren.  

Ungdommene blir også invitert til Abelforelesningene, Abelfesten og selveste Abelprisseremonien, der Michel Talagrand mottar Abelprisen av H.K.H. Kronprins Haakon. Torsdag avsluttes oppholdet med utdelingen av Holmboeprisen, som går til en lærer i grunnskolen eller på videregående nivå. I år er det Pål Harald Hansen fra Sør-Varanger som får denne utmerkelsen fra Norsk matematikkråd. Håpet er selvsagt at både den faglige og sosiale delen av programmet vil inspirere de unge til videre studier av matematikk. 

De beste i sin aldersklasse
Bilde
Unge talenter som besøkte Abeluka 2023, her under kransnedleggelse på Abelhaugen, Slottparken.
Unge talenter som besøkte Abeluka 2023, her under kransenedleggelse på Abelhaugen, Slottparken. Foto: Eirik Lislerud

De tilreisende ungdommene har alle vunnet ulike matematikkonkurranser, og deltakelse ved det eksklusive programmet under Abeluka er en del av premien. 

De fire yngste deltakerne er Runa M. Eltoft, Freja Aars, Loudon McCutcheon og Felix Dzur som kommer fra Tromsø International School sammen med lærer Emil Sundal. De er årets vinnerlag fra UngeAbel, en matematikkonkurranse for elever på niende trinn i ungdomskolen som arrangeres av Landslaget for matematikk i skolen (LAMIS). 

Fra Abelkonkurransen, som arrangeres av Norsk matematisk forening, kommer de seks beste: David Strømme Eikeland fra Sandnes, som stakk av med seieren, og i tillegg Aksel Løvholt (2. plass) fra Oslo, Ivar Lee Fevang (3. plass) fra Trondheim, Torstein Barvik Molstad fra Gran, Magnus Flydal Jenstad fra Nadderud og Justin Jia fra Oslo. De har utkonkurrert nesten 3200 andre elever fra ungdoms- og videregående skoler i Norge. De tre på toppen av lista er alt tatt ut til å representere Norge i International Mathematical Olympiad for elever under 20 år, mens de tre andre må gjennom en ny kvalifiseringsrunde i Nordic Mathematical Contest. 

For første gang i år kommer det også ungdommer fra Frankrike til Abeluka. Det er de seks som gikk til topps i French Olympic Mathematical Preparation, og dermed skal representere landet sitt i matematikk-OL som i år går av stabelen i juli i Bath, Storbritannia. Fra Tyskland kommer som vanlig vinnerteamet fra konkurransen Tag der Mathematik. 

Abeldagen i Stavanger

Disse ungdommene blir ikke med når Abelprisvinner Michel Talagrand reiser videre til Abeldagen i Stavanger 24. mai, men der får andre heldige barn og unge sjansen til å bli inspirert av en av verdens skarpeste matematikere. 

Bilde
Abel prize 2024 banner