Abelkomiteens leder hedres

Helge Holden utnevnt til Ridder av 1. klasse

ABELKOMITEEN 2023/24

Helge Holden (leder), NTNU, Institutt for matematiske fag i Trondheim, Norge 

Alice Guionnet, Centre national de la recherche scientifique (CNRS), Ecole Normale Supérieure de Lyon

Jun-Muk Hwang, Institute for Basic Science i Daejeon, South Korea 

Martin Hairer, EPFL i Lusanne, Sveits og Imperial College i London, Storbritannia 

Ursula Hamenstädt, Rheinische Friedrich-Wilhelms-Universität i Bonn, Tyskland  

Les mer om arbeidet i Abelkomiteen her

 

KORT OM ABELPPRISEN

Abelprisen er en pris for fremragende matematisk arbeid, oppkalt etter den norske matematikeren Niels Henrik Abel (1802–1829). Prisen kan bli tildelt en eller flere matematikere. 

Styret i Det Norske Videnskaps-Akademi vedtar hvem som får prisen etter at Abelkomitéen har levert sin innstilling. 

Tidligere vinnere av Abelprisen 

Abelprisens egne nettsider 

 

Professor Helge Holden hedres for fremragende forskning og eksepsjonelt engasjement for matematikkfaget. Akademiet gratulerer!

Professor Helge Holden vil 27. juni bli slått til Ridder av 1. klasse av den Kongelige Norske St. Olavs Orden for sin innsats for matematikkfaget, melder NTNU. Seremonien skjer i Rådssalen på NTNU, hvor Holden har sitt daglige virke. 

Bilde
Helge Holden og ektefelle Ellen Grodum
Helge Holden og ektefelle Ellen Grodum ved inngang til Abelprisbanketten på Akershus slott 21. mai 2024. Foto: Petter Berntsen, NTB/DNVA

I begrunnelsen for utnevnelsen heter det at Holden har gjort fremragende forskning innen matematikk i samspillet med fysikk og teknologi, og at han har vist et eksepsjonelt engasjement for forskning og forskningspolitikk, noe som også har resultert i en rekke sentrale verv nasjonalt og internasjonalt. Det blir også lagt vekt på at Holden deltar i samfunnsdebatten og bidrar til å sette dagsorden for det offentlige ordskiftet.

Preses ved Det Norske Videnskaps-Akademi, Lise Øvreås, mottar nyheten om at Holden hedres med glede.

– Det Norske Videnskaps-Akademi ønsker å gratulere Helge Holden med denne strålende utmerkelsen. Vi er takknemlig for det arbeidet Holden i mange år har nedlagt for Akademiet. Holden er ved sin pålitelighet, soliditet og høye etiske standard et forbilde for mange. Vi vil også benytte anledningen til å takke Holden for hans store innsats som leder av Abelpriskomiteen, sier Øvreås.

Helge Holden peker også selv på hvor viktig gode, faglige samarbeid har vært.

– Jeg er utrolig glad og takknemlig for denne anerkjennelsen. Den hadde ikke vært mulig uten langvarig samarbeid med glimrende kolleger i inn- og utland. Jeg er også glad for at mitt internasjonale engasjement og forskningssamarbeid er vektlagt, sier Holden.

Holden har også tidligere høstet stor nasjonal og internasjonal anerkjennelse for sitt arbeid. 

Siden 2023 har Holden ledet Abelkomiteen, en verv han har til 2026. I mai i år var han sentral da årets Abelprisvinner Michel Talagrand kom for å delta ved Abeluka i Oslo og Abeldagen i Stavanger. Holden fremførte blant annet Abelkomiteens begrunnelse før H.K.H. Kronprins Haakon overrakte prisen til den franske matematikeren under seremonien i Universitetets aula i Oslo.

Bilde
Gruppebilde
Helge Holden og Abelprisvinner Michel Talagrand på besøk ved Universitetet i Stavanger, Abeldagen 24. juni 2024. Fra venstre: Bjørn Auestad, Sigbjørn Hervik, Helge Holden, Michel Talagrand, Ingrid Glad og preses Lise Øvreås. Foto: Kjersti Riiber/Universitetet i Stavanger.

Les mer om begrunnelsen for utmerkelsen i Universitetsavisa.