Komite for geomedisin – mat miljø og helse

Industriell bearbeiding av mat og helse

Åpent
Det Norske Videnskaps-Akademi
Komite for geomedisin – mat, miljø og helse

Komite for geomedisin - mat, miljø og helse arrangerer symposium om industriprodusert mat og hvordan den kan påvirke helsen

Det er en pågående debatt om hvorvidt økende konsum av industriprodusert mat har betydning for kostholdsrelaterte helseproblemer i dagens vestlige samfunn. Kan vi lære noe av historien om herding av fett? De nye nordiske ernæringsanbefalingene ber oss spise mindre kjøtt og mer plantebasert mat. Er konsekvensen at vi skal lage vegetabilske kjøtterstatningsprodukter? 

Dette symposiet vil ta opp ulike aspekter ved industribearbeidet mat og helse og til slutt diskutere nytten av begrepet ultraprosessert mat.

 

 Program 
08:30 Registrering, kaffe/te 
09:00VelkommenAksel Bernhoft, leder av komiteen og seniorforsker Veterinærinstituttet
09:10Introduksjon til symposietJan Alexander, professor, FHI/VKM
09:30Herding av fett, transfett og helse - Historien om det farlige fettet  ̶  en matskandale.Hanna Hånes, ernæringsfysiolog og journalist, forfatter av boken: «Det farlige oljeeventyret. Historien om hval- og fiskefett i margarinen»  
10:10Hvordan bearbeider industrien fett og oljer for ulike formål.Kirsti Forstrøm Christiansen, senior produktutvikler, Mills
10:30Fett i kosten og helse. Hva kan vi si om nye måter å bearbeide fett?  Kjetil Retterstøl, professor, Lipidklinikken OUS og UiO
10:55  Diskusjon og spørsmål 
11:10Pause med forfriskninger 
11:30Industriell produksjon av mat – et industrihistorisk perspektiv.   Andreas Håkansson, universitetslektor, Lunds Universitet
12:00 Helsemessige aspekter av industriell bearbeiding av komplekse karbohydrater og tilsetning til matprodukter – effekter i tarm med muligheter for å påvirke systemiske, metabolske prosesser Harald Carlsen, professor, NMBU
12:20 Diskusjon og spørsmål 
12:30  Lunsj 
13:30 Teknologier som endrer «food Matrix»  ̶ konsekvenser for metabolisme og helseSimon N. Dankel, professor, UiB
13:50 Belgvekster og korn  ̶  en kilde til proteinkonsentrat og bruk som kjøtterstattere Svein Halvor Knutsen, forsker, Nofima
14:10Diskusjon og spørsmål 
14:20 Pause med forfriskninger 
14:40 Ultraprosessert mat og helse. Hva er ultraprosessert mat og hvordan påvirker den helse?Filippa Juul, forsker, Center for Epidemiological Studies in Health and Nutrition, School of Public Health, University of São Paulo, Brazil
15:05Industrielt bearbeidet mat og overspisingPaula Varela, forsker og professor, Nofima og NMBU
15:25 De nordiske ernæringsanbefalingene 2023 og industribearbeidet mat – hvorfor kan det ikke gis råd om ultraprosessert mat?Jacob J. Christensen forsker UiO og NNR23-komiteen. 
15:40 Diskusjon og avrunding