Formiddagsmøte

Universets struktur -- en oppskrift på et univers

For medlemmer
Det Norske Videnskaps-Akademi, Drammensveien 78, Oslo

Foredrag ved Are Raklev.

Hvordan ser verden egentlig ut? Og hva inneholder den? Disse spørsmålene har opptatt menneskene i ledige øyeblikk siden tidenes begynnelse. 

Ved hjelp av moderne fysikk -- astronomi og kosmologi inkludert -- har vi i dag ett fantastisk nøyaktig bilde av vårt eget univers, selv på de aller største lengdeskalaer. Vi ser en verden av stjerner, støv og gass, med noen planeter gjemt inn imellom, men også ufattelig store objekter som galakser og galaksehoper, som danner gigantiske strukturer. Det har også vist seg at det er egenskapene til de aller minste bestanddelene som bestemmer både hvordan universet ser ut i dag, hvordan det har blitt slik, og hva slags fremtid det har. I dette foredraget vil jeg ta et blikk både på hva vi vet om universets oppbygning, og hvorfor vi vet det, og på hvilke viktige ubesvarte spørsmål vi jobber med i dag.

Are Raklev er professor i teoretisk fysikk ved Universitetet i Oslo. Raklev har arbeidet internasjonalt ved flere forskningslaboratorier, særlig med partikkelfysikk  ved CERN utenfor Geneve. Ellers særlig interessert i mørk materie og Large Hadron Collider.