Yaras Birkelandpris 2024

Dr. Song Lu mottok Yaras Birkelandpris for 2024

Det Norske Videnskaps-Akademi
Om Yaras Birkelandpris

Hvert år arrangeres Birkelandforelesningen i Det Norske Videnskaps-Akademi. I 2023 er årets foreleser Dr. Jonathan P. Gardner og tema er James Webb-teleskopet.

Se pressemeldingen om årets Yara Birkelandpris hos NTB.

Yaras Birkelandpris

I 1905 dannet Kristian Birkelands forskning grunnlaget for verdens første selskap for industriell produksjon av gjødsel, Norsk Hydro. Birkeland var en visjonær forsker med evne og vilje til å gjennomføre store prosjekter, og sørge for praktisk utnyttelse av teoretiske resultater. 

Yara er stolte over å videreføre og utvikle denne arven. Et selskaps suksess er avhengig av dets evne til innovasjon, og for å hedre den innovative ånden til Birkeland etablerte Yara i 2009 Birkelandprisen i fysikk og kjemi.

Yara Birkelandprisen blir tildelt en Ph.D.-kandidat fra et norsk universitet som har utført en innovativ vitenskapelig studie i Birkelands ånd. Prisen vektlegger miljø og teknologi, og oppmuntrer til forskning på tvers av landegrenser. Prisen veksler mellom fysikk og kjemi, med kjemi i partallsår og fysikk i oddetallsår. Prisutdelingen finner sted i forbindelse med Birkelandforelesningen.

Se Birkelandforlesningen

Se forelesningen til Dr. Song Lu på Akademiets egen YouTube-kanal her.

Les Dr. Song Lu sin PhD

Her kan du lese Dr. Song Lu sitt arbeid som vant Yaras Birkelandpris 2024. 

Dr. Song Lu sitt banebrytende arbeid innen CO2-konverteringsteknologi viderefører Birkelands arv av innovasjon, med stort potensial for industrielle anvendelser. 

Bilde
Tre personer hvor prisvinner holder diplom.
Fra venstre, Tor Hemmingsen - leder av Yaras Birkelandspriskomite, Dr. Song Lu - vinner av Yaras Birkelandpris 2024 og Per Knudsen - VP Teknologi i Yara. (Foto: Thomas B. Eckhoff)

Yaras Birkeland-prisen for 2024 tildeles Dr. Song Lu for den beste doktorgraden i kjemi. 

– Jeg er beæret over å motta denne prisen, og det er virkelig inspirerende å se forskning på CO2- konvertering bli anerkjent på dette nivået. Dette arbeidet er avgjørende for fremtiden til planeten vår, og jeg er optimistisk med tanke på at det vil føre til betydelige fremskritt for en mer bærekraftig industri, forteller Prisvinner Dr. Song Lu til YARA

Om Dr. Song Lu
Dr. Song Lu avla sin doktorgrad ved Universitetet i Stavanger i juni 2023. Hans verk "Transition-metal-mediated electrocatalytic CO2 reduction: from nanoparticles to single-atom catalysts" er grunnen til at han ble valgt som vinner av Yaras Birkelandpris for 2024. 

17. september mottok han Birkelandprisen fra Per Knudsen, forskningssjef i Yara. Prisen ble overrakt på Birkelandforelesningen som ble holdt i Det Norske Videnskaps-Akademi. Opptak fra arrangementet er tilgjengelig på Akademiets YouTube-kanal
 

Om Kristian Birkeland
Kristian Birkeland, en av Yaras grunnleggere, oppdaget at nordlys oppstår når ladede partikler fra solen fanges av jordens magnetiske felter og styres mot polene.

Yara Birkelandprisen har vært utdelt til doktorgradskandidater siden 2009 under Birkelandforelesningen, som er et årlig samarbeid mellom Yara International ASA, Universitetet i Oslo, Det Norske Videnskaps-Akademi og Norsk Romsenter. Illustrasjonen over er laget av Hanne Utigaard / UiO.

Forelesningen ble avholdt for første gang i 1987.