Akademiets virksomhet i 2024
Praktisk informasjon
Les Høydepunktsrapporten 2024 (PDF)
Høydepunktsrapporten på papir ligger til utdeling i Akademiets hus.
Det Norske Videnskaps-Akademi ble stiftet i 1857. Virksomheten har tre grunnpillarer:
Medlemsorganisasjonen
Vitenskapspriser
Vitenskapsrådgivning
Akademiet er en frittstående og landsdekkende medlemsorganisasjon med mål om å fremme vitenskap nasjonalt og internasjonalt.
I løpet av året ble 29 nye medlemmer ønsket velkommen, 16 av dem utenlandske. Akademiet har nå 525 norske og 420 utenlandske medlemmer fordelt på Den matematisk-naturvitenskapelige klassen og Klassen for humaniora og samfunnsvitenskap.
Akademiet arrangerer faglige møter og symposium, og representerer norsk vitenskap overfor utenlandske akademi og internasjonale organisasjoner.
Les mer om kommende møter i Akademiet.
Akademiet har ansvar for utdeling av en rekke priser for forskning av høyeste kvalitet, som Kavliprisen og Abelprisen.
I 2024 har Det Norske Videnskaps-Akademi satset på vitenskapsrådgivning og forskningsformidling gjennom en rekke temamøter med stor relevans for aktuelle, politiske problemstillinger. Det er opprettet et nytt internasjonalt utvalg, og vi har delt ut Abelprisen, Kavliprisene og en rekke andre priser til fremragende forskere.
Praktisk informasjon
Les Høydepunktsrapporten 2024 (PDF)
Høydepunktsrapporten på papir ligger til utdeling i Akademiets hus.
Temaet for Akademiets hovedsatsing i 2024 var bærekraft. Under tittelen «Grønn omstilling – Vitenskapens rolle for en bærekraftig framtid» har vi samlet den fremste ekspertisen på de relevante fagfelt for å debattere aktuelle problemstillinger. Det er også avholdt fire møter med utgangspunkt i vitenskapsrådgivningsrapporter om temaene Perspektivmeldingens utfordringsbilde, bærekraftige batterier, utfasing av gass i EU og risiko for miljøskade på grunn av genmodifiserte organismer.
Fri grunnforskning og representativitet
I årets høydepunktsrapport retter preses Lise Øvreås oppmerksomheten mot at den frie forskningen er under press: «Verdensledende forskning krever frihet, forutsigbarhet, stabilitet og langsiktighet. Dersom vi skal løse de store globale utfordringene vi står overfor, er vi avhengige av fri og uavhengig forskning av høy kvalitet, og beslutningstakere som lytter,» skriver hun.
Generalsekretær Gunn Elisabeth Birkelund utfordrer oppfatningen av Akademiet som en "mannsbastion". Hun peker på at kvinneandelen blant nye medlemmer siden 2016 har ligget på omtrent 40 prosent. Hun skriver også om de to nye søkekomiteene som Akademiet har opprettet for å unngå at fremragende forskere fra nye fagfelt faller utenfor vårt nåværende rekrutteringssystem.
Preses Øvreås og generalsekretær Birkelund har fullført sine respektive perioder og trer ut av vervene. De ble takket av under Akademiets julelunsj 18. desember og har fått plass i glass og ramme på veggen blant Akademiets tidligere ledere.
Styrket internasjonalt engasjement
Akademiet ønsker å styrke sitt internasjonale engasjement. I 2024 er det derfor opprettet et internasjonalt utvalg som blant annet skal koordinere arbeidet knyttet til Akademiets medlemskap i de internasjonale vitenskapsorganisasjonene.
VISTA-programmet, som er et samarbeid mellom Equinor og Akademiet om støtte til grunnforskning, har i år gitt finansiering til to nyopprettede forskningssenter: det samfunnsvitenskapelige NOTRAP ved NTNU i Trondheim og VICCO ved Institutt for geofag, UiO.
Akademiet har i 2024 tatt opp 13 norske og 16 utenlandske medlemmer. Årets Abelprisvinner og de åtte Kavliprisvinnerne inngår blant de nye utenlandske medlemmene. I Høydepunktsrapporten finnes mer informasjon om disse og andre vitenskapspriser som Akademiet administrerer.