Kandidatside: Annelin Eriksen

CV - Annelin Eriksen
Hjemmeside

Annelin Eriksen
(f. 1972, medlem i gr. 2, Kulturfag og estetiske fag, fra 2018) er professor i sosialantropologi ved UiB, en stilling hun har hatt fra 2011. Hun har ledererfaring som viserektor (2018–2021) og prodekan (2012–2016). Hun leder for tiden et Fripro-prosjekt fra Norges forskningsråd. I 2017 mottok hun Akademiets HumSam pris (Fylkesakerprisen). Eriksen leder prosjektet Human Futures: A study of Technoscientific Immortality, finansiert
av Norges forskningsråd. Hun har skrevet flere bøker og tidsskriftartikler innenfor sosialantropologi. Eriksen har hatt flere feltopphold i Vanuatu i det sørvestlige Stillehavet.

Presentasjonsvideo

Presentasjon
Det er med stor ydmykhet jeg har takket ja til å stille til valg som preses i DNVA. Jeg ser det som en tillitserklæring å bli spurt. Jeg vil gå fullt og helt inn for vervet om jeg blir valgt.

Jeg er professor i antropologi ved Universitetet i Bergen og har forsket på sammenhenger mellom kunnskapsregimer og samfunnsutvikling (f.eks. religiøs og politisk endring) og har gjort langvarige antropologiske feltarbeid i øynasjonen Vanuatu i det sørvestlige Stillehavet. I 2017 mottok jeg, sammen med Knut Rio, HumSam prisen for dette arbeidet. Siden 2018 har jeg forsket på teknologiutvikling, spesielt innenfor bioteknologi og KI, basert på flere mer kortvarige feltarbeid i USA. Jeg har ledet flere NFR prosjekt. Det siste, «Human Futures: Technoscientific Immortality» er pågående og den populærvitenskapelige boken «Evighetsmennesket» fra 2023 er basert på denne forskningen. 

Forskningens rammevilkår er en viktig sak for meg og jeg har lang erfaring i ulike roller hvor dette arbeidet har vært sentralt, både som prodekan for forskning ved Det Samfunnsvitenskapelig Fakultet og viserektor for internasjonale relasjoner, ved UiB. Jeg sitter også i Akademiets nyopprettede Internasjonale utvalg.

Bilde
Annelin Eriksen
Annelin Eriksen

Da jeg først ble kjent med Akademiet var det to forhold jeg satte særlig stor pris på. For det første at Akademiet representerer forskningen i seg selv. Universitetene gjør selvsagt også det, men universitetene ivaretar også høyere utdanning og må forholde seg til politiske prosesser som utdanningsreformer, nye universiteter, nye studieplasser m.m. Det å ivareta forskningens særlige rolle, og se verdien av forskning utover hva som er populære studier og hva som satses på i ulike forskningsprogrammer er viktig i en verden hvor det som ble ansett som det viktigste i går, er satt i skyggen av nye hendelser i morgen.
Det andre jeg setter pris på ved Akademiet, er arbeidet som gjøres for å synliggjøre betydningen av forskning for samfunnsutvikling. Kunnskap er avgjørende for alle politiske prosesser, og da er det er viktig å utvikle et fritt og åpent formidlingsklima, hvor forskning og ny kunnskap blir formidlet, både generelt i en åpen offentlighet, men også koblet direkte til de beslutningsprosesser hvor kunnskapsgrunnlag er avgjørende. Det omvendte, at forskningen i stadig større grad styres i retning av hva som er økonomisk lønnsomt eller politisk opportunt er alltid en fare. 

Dersom jeg blir valgt som preses, er nettopp ivaretagelse av forskningens rammevilkår og særlige verdi noe jeg vil legge stor vekt på. Jeg mener forskningen skal være internasjonal, åpen, alltid uredd og kritisk. Forskning må også alltid være ansvarlig og etisk. Jeg vil også bidra til å videreføre det gode kontakt og formidlingsarbeidet som gjøres i Akademiet. I tillegg vil jeg nevne at forskningsrekruttering og yngre forskeres vilkår er viktig for meg.

Godt valg!

Annelin Eriksen