Kavliprisuka 2022

Møt Kavliprisvinnerne hos Munch: Intervjuer

Åpent
Munchmuseet (Edvard Munchs plass 1, Oslo)
Kavliprisuka 2022

Kavliprisuka er i år trolig Norges største vitenskapsarrangement. Under årets prisuke skal prisvinnere fra 2022 og 2020 hedres og feires. Kavliprisuka er en feiring av vitenskapen og en mulighet til dialog om og rundt banebrytende forskning innenfor feltene astrofysikk, nanovitenskap og nevrovitenskap. Arrangementene holdes i Oslo og Trondheim.

Fred Kavli

Fred Kavli var en industrimagnat som vokste opp i Eresfjord i Romsdalen. Etter endte studier i fysikk ved NTH (dagens NTNU) i Trondheim reiste han til USA der han etablerte Kavli Corporation i Los Angeles. Da selskapet ble solgt i 2000, opprettet han Kavli Foundation, som i dag er en av tre aktører som samarbeider om en av verdens største forskningspriser. Kavliprisen deles ut annethvert år innen astrofysikk, nanovitenskap og nevrovitenskap.   

Opplev Kavliprisuka 2022

5. september:

Intervjuer med Kavliprisvinnerne 

6. september:

Kavliprisutdelingen 2022

8. september:

Symposium i astrofysikk  (Oslo) 

8. september:

Samtale med prisvinnere (Trondheim)

9. september:

Symposium i nanovitenskap (Trondheim)

9. september:

Symposium i nevrovitenskap (Trondheim)

Møt Kavliprisvinnerne fra 2020 og 2022 og hør dem bli intervjuet av de to ledende vitenskapsjournalistene Vivienne Parry og Danielle George.

Praktisk informasjon

Delta som publikum under intervjuene 

Meld deg på her

Dersom du er publikum, vil billetten også gi gratis inngang i Munch samme dag.

Opptak fra intervjuene er tilgjengelige på Kavliprisens YouTube-kanal.

 - Klikk her for Kavliprisens YouTube-kanal.

«Kavliprisen deles ut innenfor tre felt: astrofysikk, nanovitenskap og nevrovitenskap – det største, det minste og det mest komplekse. Jeg tror dette er de mest spennende feltene for det tjueførste århundre og framover.»

– Fred Kavli (1927-2013)

Se opptak fra intervjuene:

Prisvinnerne fra 2020 og 2022 ble intervjuet kategori for kategori. Se intervjuopptakene på Kavliprisens YouTube-kanal: 

Møt prisvinnerne

Du kan være publikum i amfisalen på Munch i tre sesjoner. Billetten inkluderer også gratis inngang i Munchmuseet. 

To vitenskapsjournalister til Munch

Kavliprisvinnerne fra 2022 og 2020 intervjues på scenen av vitenskapskommunikatør og BBC-profil Vivienne Parry, og professor og ingeniør Danielle George. Intervjuene filmes med publikum til stede i festsalen på Munchmuseet.

Vivienne Parry beskriver seg selv på Twitter som britisk vitenskaps- og helsejournalist, kringkaster, programleder - og kakebaker. Hun går i tospann med professor Danielle George, som blant annet er ingeniør, astrofysiker og programleder. Det er disse to som vil lage vitenskapsshow på Munchmuseet i september.

Bilde
Vivienne Parry og Danielle Stern
Vivienne Parry og Danielle George (Foto: Paul Wilkinson)

Program

09.00-10.00: Gjestene ankommer, kaffe
10.00-16.00:
Velkommen, ved preses i Det Norske Videnskaps-Akademi, Lise Øvreås
Introduksjon ved Munchmuseets direktør, Stein Olav Henrichsen

Bilde
Stein Olav Henrichen,direktør for Munch. og preses i Akademiet, Lise Øvreås. (Foto: Einar Aslaksen og Thomas B. Eckhoff)
Stein Olav Henrichen,direktør for Munch. og preses i Akademiet, Lise Øvreås. (Foto: Einar Aslaksen og Thomas B. Eckhoff)
Bilde
Andrew Fabian, Kavliprisen i astrofysikk 2020
Andrew Fabian, Kavliprisen i astrofysikk 2020. (Foto: Nils Lund for DNVA)

 

 

 

Del 1: Astrofysikk

Andrew Fabian ble utnevnt som mottaker av Kavliprisen i 2020 innen forskningsfeltet astrofysikk. Han er en av verdens ledende innen X-ray astronomy (røntgenastronomi). Fabian arbeider ved Institute of Astronomy ved University of Cambridge og har veiledet over 50 Ph.D.-studenter. 

Danske Jørgen Christensen-Dalsgaard og amerikanske Roger Ulrich er mottakere av Kavliprisen 2022 i astrofysikk. De har sammen bidratt til ny kunnskap om stjernenes indre - innenfor fagfelter som helio- og asteroseismologi. 

Bilde
Jørgen Christensen-Dalsgaard og Roger Ulrich
Kavliprismottakere i astrofysikk for 2022. Fra venstre; Jørgen Christensen-Dalsgaard og Roger Ulrich. (Foto: Nils Lund for DNVA)

Del 2: Nanovitenskap

I 2020 ble Harald Rose, Maximillian Haider, Knut Urban og Ondrej L. Krivanek utnevnt til mottakere av Kavliprisen i nanovitenskap. De intervjues om oppfinnelsen av aberrasjonskorrigerte linser i elektronmikroskop. 

Bilde
Kavliprisvinnerne Nanovitenskap 2020 montasje
Kavliprisvinnerne Nanovitenskap 2020. Fra venstre: Maximillian Haider (foto: Bilderfest Germany), Ondrej Krivanek, (foto: Michelle Krivanek), Harald Rose og Knut Urban (foto: Research Center Juelich).

Kavliprismottakere i 2022 i nanovitenskap er Ralph G. Nuzzo, Jacob Sagiv og George Whitesides. De har forsket på selvmonterte monolag på overflater. Dette er et viktig felt innen nanovitenskapen og de har åpnet en helt ny verden med sine funn, sa komiteleder professor Bodil Holst under kunngjøringen i juni. Forskningen har anvendelse i vårt daglige liv på ulike områder, for eksempel i medisinske diagnoseverktøy, halvlederenheter, såvel som i lim og maling.

Bilde
George Whitesides, Jacob Sagiv og Ralph G. Nuzzo
George Whitesides, Jacob Sagiv, og Ralph G. Nuzzo (Foto: Nils Lund for DNVA)

12.20: Lunsjpause
Billetten inkluderer gratis inngang til Munch.  

Forelesning om Munch og vitenskapen

Del 3: Nevrovitenskap

Bilde
Kavliprisvinnere i 2020 - Nevrovitenskap.
Ardem Patapoutian (t.v) og David Julius er mottakere av Kavliprisen 2020. De ble i 2021 også hedret med Nobels pris innen medisin eller fysikk. (Foto: Nils Lund for DNVA).

David Julius og Ardem Patapoutian har forsket på hvordan mennesket føler temperatur og trykk. De ble tildelt Kavliprisen i 2020 og hedret med Nobelprisen i 2021. Nå kommer de til Norge for å snakke om forskningen sin.  

Jean-Louis MandelHarry T. Orr,  Christopher A. Walsh og Huda Y. Zoghbi er Kavliprismottakere for 2022 og har forsket på gener som indirekte forårsaker en rekke alvorlige hjernesykdommer, blant annet  Fragilt X-syndrom, Spinocerebellar ataksi, Rett syndrom og sjeldne former for epilepsi og autismespektrumforstyrrelse. 

Bilde
Christopher A. Walsh, Harry T. Orr, Huda Y. Zoghbi og Jean-Louise Mandel. (Foto: Nils Lund / Svai)
Årest Kavliprismottakere i nevrovitenskap. Fra venstre; Christopher A. Walsh, Harry T. Orr, Huda Y. Zogbi og Jean-Louise Mandel. (Foto: Nils Lund).

Programmet avsluttes rundt kl. 16.00 

Bilde
Interview 2018 neuro laureates
Kavliprisvinnerne i nevrovitenskap fra 2018 blir intervjuet av Vivienne Parry og Adam Rutherford. (Foto: Thomas B. Eckhoff).
Bilde
Kavliprisuka 850 x 300